Jestli jsem se něco v karanténě naučila, tak jíst polévky. Dřív jsem se si je dávala tak jednou za měsíc a teď je mám k obědu i večeři. Ráda střídám různé zavářky do polévky: knedlíčky, noky, nudličky nebo třeba celestýnské nudle (miluju celestýnské nudle). Tentokrát jsem dělala celozrnné noky. Celozrnná špaldová mouka jim dodá chuť podobnou chlebu a to mi na nich neskutečně chutná. Jestli si normálně dáváte chleba nebo jiné pečivo k polévce, u téhle se obejdete i bez něj.

Noky z celozrnné špaldové mouky jsou moc dobré a určitě je zase brzy udělám.

 

Suroviny:

  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce vel. M (50 gramů)
  • 40g vody
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře
  • Volitelně: pokrájené bylinky, například petrželka

Na noky jsem použila celozrnnou špaldovou mouku z Biosféry (www.biosfera.cz)

 

Postup:

Mouku smíchejte s vajíčkem, vodou, solí a pepře. Dobře promíchejte. Můžete přidat i pokrájené bylinky.

Polévku přiveďte k varu a poté do ní pomocí lžíce tvořte noky. Těsto není moc tuhé, někdy se může lepit na lžíci. Proto jsem použila dvě lžíce. Jednou jsem si nabrala trochu těsta a druhou pak sundala nok do polévky.

Noky vařte 3-5 minut. Toto množství mi vystačilo jsem použila na 1,5 litru polévky.

 

Poznámka: Původně jsem udělala jen 10 noků. Po uvaření jsem je ale ještě nakrájela na několik kousků. Příště je tedy budu dělat od dost menší.

 

Polévku jsem tentokrát dělala velice jednoduchou. Jen jsem ohřála domácí zeleninový vývar, přidala do něj mraženou mrkev s hráškem a k tomu použila tyhle noky.

Recept na domácí zeleninový vývar