Celozrnná mouka vzniká tak, že rozemelete žito i se slupkou. Zachová si tak větší obsah vlákniny a výživových látek. Z žitné celozrnné mouky si můžete upéct skvělý chleba, ale i koláče nebo pizzu. Také jí můžete použít k zahušťování omáček a polévek. Kupované mouky často obsahují přidané látky zlepšující kvalitu mouku nebo proti hrudkování. U domácí mouky máte jistotu, že nic jiného než žito neobsahuje. Kupované celozrnné pečivo často místo obsahu tmavé mouky pouze dobarvují a i když se tak tváří zdravé není. U pečiva doma upečeného si můžete být jistí že pro své zdraví opravdu něco děláte.
Suroviny
- 1000g žito celé
Příprava
- Žito rozmixujte na mouku. Při mixování můžete občas zastavit a promíchat.
- Prosijte a to co zbylo v sítu znovu rozmixujte.
- Mouku uložte do uzavíratelné nádoby
Skladování: při pokojové teplotě v uzavíratelné nádobě
Trvanlivost: podle data spotřeby na obale použitého žita.
Kde koupíte celé žito?
Většinou ho kupuji v prodejnách zdravé výživy, ale někdy i na internetu.
Jaké další mouky si doma můžete vyrobit?
1.Sójová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/sojova-mouka/
2. Celozrnná špaldová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-spaldova-mouka/
3. Rýžová mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-mouka/
4. Pohanková mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/pohankova-mouka/
5. Ovesná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-mouka/
6. Chia mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/chia-mouka/
7. Amarantová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/amarantova-mouka/
8. Kamutová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/kamutova-mouka/
9. Žaludová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/
10. Kokosová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kokosove-mouka-z-cerstveho-kokosu-a-mleko-jako-bonus/
11. Kaštanová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kastanova-mouka/