Earl grey je černý čaj s bergamotovým olejem. Z toho čaje můžete připravit i mnoho skvělých receptů jako jsou sušenky, koláč nebo ledový čaj. Tentokrát mám pro vás recept na čaj Earl grey s mlékem.
Černý čaj s mlékem jsem se naučila pít v Anglii. Byli jsme tam se školou a bydleli u rodin. Každé ráno na nás na stole čekal černý čaj s mlékem, fazole, slanina, vajíčka…no prostě typická anglická snídaně. Čaj mi moc chutnal, ale ta snídaně na mě byla docela těžká. Člověk se pak chce ještě hýbat a ne si jít zase hned lehnout:-D.
Sypaný čaj Earl grey mám z www.zdravizesrilanky.cz. Obchodu, který prodává originální produkty ze Srí lanky. Ze Srí lanky tedy pochází i tento čaj. S mlékem je jeho chuť ještě jemnější. Je moc dobrý. Vařím si ho přes den anebo si ho ráda udělám k snídani.
Čaj s mlékem je vynikající, jde jen o to, použít kvalitní čaj. Když jako základ použijete ten nejlevnější sáčkový černý čaj, bude výsledek katastrofa. Navíc ne všechny druhy čajů se na přípravu čaje s mlékem hodí. Earl grey není tak hořký, naopak je velice jemný a proto přidáním mléka dosáhnete skvělého výsledku😊.
Suroviny:
- 200ml vařící vody
- 50ml plnotučného mléka
- 2 lžičky cukru (nebo podle chuti)*
- 1 lžička sypaného čaje Earl grey
*ráda používám třtinový cukr, dodá čaji karamelový nádech
Čaj Earl grey
Čaj Earl grey z obchodu www.zdravizesrilanky.cz – sypaný černý čaj v krásné plechovce.
Postup:
Vodu vypněte těsně pod bodem varu. To je ideální teplota na zalití tohoto čaje.
TIP: Při podávání čaje se má správně prolít hrnek vroucí vodou, vylít a pak do něj teprve přidat čaj a zalít ho vodou. V ohřátém hrnku vám čaj vydrží déle a hned tak nevychladne.
Čaj dejte do hrnku a zalijte. Nechte 3-5 minut louhovat a přeceďte.
Podle chuti oslaďte, míchejte do rozpuštění cukru.
Nakonec přidejte mléko. Ráda používám plnotučné mléko, aby měl čaj smetanovější chuť. Pro zachování teplejšího nápoje použijte teplé mléko, namísto studeného. Při použití mléka z lednice se nápoj přeci jen ochladí. Někdy používám horké, jindy rovnou z lednice…jak kdy.
Můžete podávat😊.
Tento čaj je skvělý k snídani, k sušenkám, koláčům a všemu sladkému.
Angličané poznají návštěvníka z kontinentu tak, přidává mléko do čaje, protože Angličané to dělají přesně naopak “ do šálku nalejou nejprve mléko nebo smetanu a pak teprve přidají čaj. O tomto zvyku se vypráví, že vznikl poté, Mongolové přerušili obchodní cesty z Číny odkud se dovážela keramika a také hrnky na čaj. Angličani byli nuceni začít s vlastní výrobou, ale protože to neuměli, hodně šálku, d kterých nalili horký čaj. prasklo. Proto si zvykli nalít napřed mléko a teprve pak čaj.
Mockrát děkuji za info. Příště na to budu pamatovat. Moc ráda jsem se něco přiučila:-).
Mějte se krásně
Verča