Jestli bych měla jmenovat oblíbené koření, tak bych určitě zmínila kardamom. Mám ráda jeho jedinečnou chuť. Hodí se do sladkých i slaných jídel a také nápojů. Používám ho do krupicové halvy, čaje Masala anebo mléka s kardamomem, to je skvělé na spaní.

Dneska odpoledne jsem na kardamom dostala chuť, proto jsem ho přidala do mé kávy. Akorát jsem si připravovala Caffe Latte. Stačilo přidat tročku kardamomu a nápoj, který tak dobře znám se proměnil v něco úplně jiného, nového. Přesně to na koření miluju. Dodají jídlo jiný rozměr, jsou taková ta třešnička na dortu😊. Kardamom mě opět nezklamal, káva byla vynikající.

Máte rádi kardamom nebo vás nudí pít stále stejnou kávu dokola? Zkuste Caffe Latte s kardamomem.

 

Suroviny:

Příprava

  • 150ml studeného mléka
  • 7-12g mleté nebo zrnkové kávy (ideálně čerstvě namleté)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1/8 lžičky mletého kardamomu
  • Vysoká sklenice nebo průhledný hrnek

 

Cafflano Kompresso

Cafflano používám vždy, když potřebuji silné espresso. Příprava je rychlá a chuť je vynikající. Příprava v Cafflanu je velice jednoduchá. Jen dáte kávu do síta, nalijete vodu a zmáčknete. Po použití ho stačí propláchnout vodou a zase je připravené k použití. Cafflano mám z www.kopiluwak.eu

 

Příprava kávy:

Začněte přípravou espressa.

  • Příprava kávy v Cafflano Kompresso: Použijte 12 gramů jemně namleté kávy a 50ml vroucí vody. Zmáčknutím kávu přefiltrujete do spodní nádobky. Více o přípravě kávy v Cafflanu najdete v tomto článku: Cafflano Kompresso.
  • Příprava kávy v elektrickém kávovaru:Použijte 7 gramů mleté kávy. Kávu používám namletou na střední hrubost. Připravte 1 espresso (30ml). Pro silnější chuť kávy můžete připravit espresso doppio z 14 gramů mleté kávy, to má mít objem 60ml.

Kávu oslaďte podle chuti a cukr dobře rozmíchejte. Je to lepší, než když pak musíte nápoj sladit přes mléčnou pěnu. Takhle pěnu nebudete muset ničit a rovnou se budete moci napít.

Kromě cukr přidejte do kávy i kardamom. Použijte mletý kardamom, lusk by nestihl nápoj ochutit. Kardamom má docela výraznou chuť, proto by mělo stačit 1/16-1/8 lžičky, tedy docela malé množství. Použila jsem 1/8 lžičky, mám na to takové lžičky, kde je napsané kolik to je. Je to šikovná pomůcka. Nebo přidejte špetku, promíchejte a kdyžtak potom ještě přidáte.

Když máte hotovou kávu, začněte s přípravou mléčné pěny. Já ji připravuji pomocí parní trysky u kávovaru. Mléko dám do konvičky na mléko (kovové), trysku ponořím centimetr pod hladinu mléka, trochu ji nakloním a postupně ji posunuji směrem dolů, jak mléko stoupá. Chce si to vychytat, aby pěna byla taková, jak má být, ale pak je to snadné😊. Mléko rozhodně musí být vychlazené, jinak se pěna moc nepovede. Taky mléko nesmíte moc zahřát, tím pěna hodně ztratí na objemu.

Espresso nalijte do sklenice a zalijte mléčnou pěnou.