Caffe latte a Late Macchiato, tyto dvě kávy jsem si pletla hodně dlouho. Vždycky jsem nevěděla, které je které a tak jsem si v kavárně raději objednala „laté“ a oni mi pak něco donesli.
Kávu piju více než 10 let. Většinou jsem ji ale pila jen pro jediný důvod – pro kofein. Když jsem v práci byla unavená, dala jsem si kafe z automatu a pak další a další. Ráno a večer jsem si pak doma dávala nějaké instantní kafe (samozřejmě to nejlevnější, které jsem sehnala). Nenapadlo mě přemýšlet nad způsobem přípravy anebo nad tím, jaké kafe si koupím.
Pak jsem s Jardou spustili tyto stránky, začali jsme ochutnávat nová jídla, nápoje, chutě, potraviny…Stal se z toho náš koníček. Najednou jsem si začala v obchodě všímat různých káv, hledat nové recepty z kávy a metody její přípravy. Teď už v tom lítám úplně:-D. Vybírám si, jakou kávu si dám, pěkně si ji namelu těsně před přípravou, vyberu si z několika způsobů přípravy a ještě se dlouho rozhoduju, který nápoj si připravím. Bude to Caffe latte, Latte Macchiato, Espresso Macchiato, Flat white nebo Cappuccino? To je vždycky dlouhé rozhodování:-D.
Cappuccino
Měli byste vidět, jak vždycky kouká návštěva, když se jich ptám, které z toho dlouhého seznamu káv si dají. Většinou mi pak odpoví – no já bych si dala to instantní do velkého hrnku. Každý jsme zkrátka jiný. Já si vyloženě užívám testování každé nové kávy, přípravy nápoje, zkoušení nových příprav a tohle všechno kolem kávy. Teď už vím, co jaký rozdíl je mezi Cafffe latte a Latte Macchiato a taky vím, jak si ho doma připravit. Ostatně kvůli tomu tu vlastně jste – dnes se podíváme na přípravu Caffe latte.
A ten rozdíl?
Chuťově mezi Caffe latte a Latte Macchiato rozdíl prakticky není, složení je totiž stejné. Rozdíl je v tom, že u Caffe latte je espresso smíchané s mlékem a navrchu je troška mléčné pěny. Není to vrstvená káva.
Caffe Latte Latte Macchiato
U Latte Macchiata se do sklenice s mlékem a mléčnou pěnou pomalu nalije espresso a nepromíchá se. Vzniknou tak 3 vrstvy – mléko, káva a mléčná pěna. Vidíte, je to jednoduché😊.
Budete potřebovat
- 1 espresso (30ml)
- 210 gramů studeného mléka
Káva:
Pro tradiční italskou Caffe latte použijte nějakou kvalitní italskou kávu například kávu Lavazza.
Použít ale můžete i jinou kávu, která vám chutná. Já jsem tentokrát použila moji oblíbenou kávu India Mysorre. Tato káva je ideální pro nápoj jako je Caffe latte nebo Latte Macchiato. Ve spojení s mlékem vynikne její karamelová chuť a získáte tak kávu s nádechem karamelu.
Použila jsem i kávu Costa Rica Black Diamonds. Ta zase skrývá ovocné tóny. Italskou kávu jsem měla naposledy před rokem (kávu Lavazza), tak to budu muset brzy napravit a zase si ji koupit:-).
Příprava kávy
Nejdříve si připravte espresso. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů středně mleté kávy.
Já si espresso připravuji v Cafflano Kompresso, tam se používá 12 gramů jemně mleté kávy a zalévá se 50ml vody o teplotě 94-96 stupňů.
Více o Cafflanu najdete v tomto článku: Test ručního kávovaru Cafflano Kompresso
Jako další si připravte pěnu. Pěnu můžete připravit hned několika způsoby, záleží na vás, který vám vyhovuje. Já používám parní trysku u kávovaru. Mléko dám do konvičky na mléko a napěním ho.
Má to být mikropěna – tedy pěna bez bublin. Stačí nádobou s pěnou několikrát zakroužit a klepnout o stůl.
Espresso i pěnu nalijte do vysoké sklenice a můžete podávat. Nic nevrstvíte, to by nebylo Caffe latte, ale Latte Macchiato.
Poznámka: Podle mě na pořadí ve kterém nalijete mléko a kávu nezáleží – někdy první nalévám pěnu, jindy zase espresso.
Jak napěnit mléko parní tryskou:
Kovovou konvičku na mléko dejte tak, aby byla trysky ponořené 1 cm pod hladinou, lehce nakloňte. Zapněte trysku a postupně s konvičkou klesejte. Pěna bude stoupat a tak konvičku posouvejte směrem dolů, aby byla stále jen kousek pod hladinou. Až vás konvička začne pálit, vypněte.