Ráno si dávám teplou kávu, jsem už na to zvyklá. Přes den mě ale chuť na horkou kávu většinou přijde. Proto si raději připravím něco studeného. Ledových káv a kávových nápojů jsem za tohle vyzkoušela už mnoho a pořád mě nepřestává překvapovat, jak může káva chutnat pokaždé jinak. I když použijete jeden druh kávy, dosáhnete různými metodami přípravy odlišných chutí. To mě baví😊.

Dneska jsem si udělala Cafe del tiempo. Je to ledová káva, ale bez mléka. Raději píšu, že je bez mléka, protože pojem ledová káva pro většinu lidí znamená instantní kávu smíchanou s mlékem a cukrem. Tak tahle ledová káva je jiná. Je to espresso připravené z mleté kávy, které se nalije do sklenice s ledem.

 

 

Odkud Café del Tiempo pochází?

Tuto kávu si můžete objednat ve Španělsku. Je to španělská ledová káva. Většinou vám přinesou malý šálek s připraveným espressem a k tomu skleničku s ledem. Ve sklenici s ledem je často citrón anebo limetka.

 

Příprava:

  • 7-12g mleté nebo zrnkové kávy
  • 5 větších kostek ledu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 plátky citrónu nebo limetky
  • Malá sklenice na espresso
  • Průhledná sklenice na led

 

Cafflano Kompresso

Cafflano používám vždy, když potřebuji silné espresso. Příprava je rychlá a chuť je vynikající. Příprava v Cafflanu je velice jednoduchá. Jen dáte kávu do síta, nalijete vodu a zmáčknete druhou stranou odměrky. Po použití ho stačí propláchnout vodou a zase je připravené k použití.

 

 

Postup:

Začněte přípravou espressa.

  1. Příprava kávy v elektrickém kávovaru: V kávovaru připravte 30ml espresso ze 7 gramů mleté kávy. Připravit můžete i espresso doppio, v tom případě použijte 14g mleté kávy. Doppio bude mít dvojnásobný objem, tedy 60ml.
  2. Příprava kávy v Cafflano Kompresso: 12 gramů jemně mleté kávy dejte do síta a našroubujte zpátky. Do tubusu nalijte 50ml vody o teplotě 95 stupňů a zmáčkněte. Kávu tím protlačíte do spodní nádoby. Více o přípravě kávy v Cafflanu najdete v tomto článku: Cafflano Kompresso.
  3. Příprava v Bialetti konvičce: 10 gramů středně mleté kávy dejte do síta. Mám konvici Bialetti mini express, kam se dává 80ml vody. Konvičku dejte na sporák a na nízkou teplotu zahřívejte, dokud káva nezačne vytékat do hrnků. Je to duo konvice, získáte tedy 2 malé šálky espressa po 40ml. Z Bialettky můžete připravit 2 Cafe del Tiempo anebo jen jedno.

Kávu nalijte do malého šálku. Kdo sladí, může kávu rovnou osladit.

Led nasypte do větší sklenice, ideálně průhledné, ať se můžete kochat krásnou barvou kávy. Do ledu ještě patří 2 měsíčky nebo plátky citrónu, použít lze i limeta. Já jsem tentokrát citrón neměla a musím říct, že je káva dobrá i bez něj. Citrón dělá nápoj osvěžující a dodá mu ovocnou chuť. Buď ho použijte nebo ne😊.

Před pitím nalijte espresso do sklenice s ledem. Promíchejte a nápoj je připravený k použití.

Poznámky k receptu:

Cukr přidávejte do espressa a dobře rozmíchejte. Kdybyste sladili již hotový studený nápoj, nemusel by se cukr rozpustit.

Nápoj chutná jinak než cold brew. Cold brew je sladší. Tahle ledová káva je sladká i hořká zároveň. Oboje mi chutná😊.