Včera jsem dělala špízy a ještě mi nějaké zbyly na oběd. Jako přílohu jsem k nim udělala bylinkové brambory. Jsou to malé brambory uvařené ve slupce, které se po uvaření smíchají s bylinkovým dresinkem.
Tenhle recepte jsem dělala před pár lety a úplně jsem zapomněla, jak dobré tyto brambory jsou. Podle mě to ani nemusí být příloha, ale klidně i hlavní jídlo, třeba lehká večeře. Nezapomeňte si k nim dát zakysanou smetanu, která se k nim skvěle hodí. Bez zakysanky by to nebylo ono, to mi věřte😊.
Suroviny:
- 500g malých brambor
- 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 2 lžíce bylinek – použila jsem pažitku
- ½ lžičky soli (podle chuti)
- ¼ lžičky mletého pepře
- 1/8 lžička mleté hořčice – prášku
- Špetka moučkového cukru
- Volitelně: 1-2 lžičky bílého vinného octa nebo ½ lžičky rýžového octa
Brambory
Brambory můžete použít malé i velké, ideálně ale stejné velikosti, aby se nelišila doba vaření. Koupit se dají i baby brambory – prodává například Tesco.
Postup
Brambory omyjte a očistěte. Ideálně je kartáček na zeleninu, ale pokud jsou čisté, stačí je promýt.
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka (15 minut). Přeceďte je a nechte okapat v sítu.
Mezitím si smíchejte všechny suroviny na dresink. Brambory dejte do mísy a promíchejte s dresinkem. Podle chuti přidejte více soli/octa nebo toho, co vám tam bude chybět😊.
Do misky si ještě připravte kelímek zakysané smetany smíchané s troškou soli a pepře.
Brambory jsem podávala jako přílohu ke kuřecím špízům.