Stylově podávaný guláš v chlebu je něco, co jsem chtěla vždycky ochutnat. Do restaurací chodím opravdu výjimečně tak nevím, jestli si guláš v chlebu můžete dát nebo ne, ale viděla jsem polévku podávanou chlebu a hned mě napadlo, že by se tak guláš dal podávat také. Já jsem na něj nikdy nenarazila a tak jsem se do něj pustila sama.
Použila jsem recept na můj oblíbený chléb a po upečení z něj udělala dvě velké misky. Ty jsem naplnila uvařeným gulášem. Tedy, že to bude taková dobrota jsem opravdu nečekala. Rozhodně jsem ho neměla naposledy a už se těším až si guláš, tedy buřtguláš v chlebových miskách opět dám.
Suroviny
Buřtguláš:
- 1kg brambor
- 750ml vody nebo vývaru
- 250 párků (6 kusů)
- 2-3 lžíce cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mleté sladké červené papriky
- 2 lžíce sádla
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- Špetka drceného kmínu
Chlebové misky:
Na 2 misky budete potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 380ml teplé vody
- 1 sušené droždí
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžíce chia semínek (pokud nemáte vynechte)
- 1 lžička cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
Poznámka: nebo z těsta můžete udělat 4 malé misky pro 4 menší porce
Buřtguláš:
- Brambory nakrájejte na kostky, stejně tak i párky a cibuli.
- V hrnci krátce zpěňte cibuli na sádle (nebo másle). Přidejte brambory, párky, mletou papriku a utřený česnek. Za stálého míchání minutu smažte.
- Vše zalijte vroucí vodou nebo vývarem. Není to nutné, ale je to rychlejší způsob hlavně pokud používáte vodu namísto vývaru (stačí z rychlovarné konvice).
- Od vodu varu vařte 10 minut.
- Hladkou mouku rozmíchejte v trošce studené vody. Přidejte jen tolik vody, aby vznikla tekutější pasta (asi tak 4 lžíce). Poté vlijte za stálého míchání do omáčky.
- Guláš osolte, opepřete a oslaďte. Chutě se lépe propojí, když vše přidáte už teď a hlavně zabráníte dlouhému míchání při závěrečném dochucováním a ochutnávání. Míchání uvařených brambor by mohlo způsobit rozpadnutí brambor, takže by z nich moc nezbylo.
- Nyní je čas dovařit brambory. Záleží na velikosti brambor, ale počítejte asi tak 5 minut. Protože jsme nyní přidaly mouku vařte omáčku nejméně 5 minut, aby zmizela moučná chuť a mouka byla lépe stravitelná.
Chlebové misky:
- Vlažnou vodu o teplotě asi 45 stupňů smíchejte se sušeným droždím a cukrem (voda vás nesmí pálit, jinak droždí nevykyne). Nechte 10 minut stát, aby vzešel kvásek.
- Přidejte mouku, olej a sůl (a chia semínka)
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte pružné těsto. Trvá to asi 5 minut, než bude těsto dobře propracované.
- Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout ideálně na teplém místě.
- Znovu propracujte, vytvořte 2 kulaté bochánky které položíte na pečící papír. Doporučuji dva plechy abyste neriskovaly slepení misek. Chlebové misky nechte dalších 30 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám spodní část trouby. Když jsem dávala výše vršek byl připálený. Špejle po vytažení musí být suchá jinak není těsto upečené.
Použití: na upečeném chlebu po vychladnutí naznačte nožem kruh. Nožem odřízněte tuto část, bude sloužit jako poklička nebo jí můžete dát k na talíř jako chleba k přikusování. Lžící vydlabejte vnitřek chleba, aby z něj vznikla miska. Vydlabaný chleba dejte také na talíř abyste si ho mohly při jídle brát. Záleží na vás jako moc chleba vydlabete: někdo má rád úplně vydlabaný chléb, aby si mohl vydlabanou část přikusovat k jídlu nebo můžete vydlabat jen trochu. Poté do připravených misek nalijte horký guláš.