Burrito, quesadilla, tacos…kdo se v tom má vyznat? Je to prakticky to samé, jen jde o to, jak je jídlo zabalené (zjednodušeně řečeno). Když jsou tortilly nakrájené na trojúhelníčky jako pizza a uvnitř je náplň, jsou to quesadilly. Burrito je tortilla zabalená do váleček a tacos jsou křupavé vaničky z tortilly, které se něčím naplní. Enchiladas jsou pak zapečené plněné tortily, nachos křupavé chipsy…Vždyť je to jedno, jak se to jmenuje. Hlavně, jestli vám to chutná:-D.

Dneska mám pro vás recept na burrito. Poprvé jsem ho měla v restauraci Rancheros a strašně mi chutnalo. Je to tortilla plněná rýží, masem, zeleninou a nějakým dresinkem. Mohou tam být i fazole, sýr, chilli papričky a další suroviny. Je to syté jídlo, a navíc i zdravé. Podávejte se na složení, jsou to samé dobré věci. Příprava vám sice nějakou chvilku zabere, ale najíte se tedy požehnaně.

Burrito je nejlepší s omáčkou. Dělám různé omáčky a do nich si pak Burrito namáčím. Nejradši mám pálivé omáčky, ty tomu dají ty správné grády.

 

Suroviny:

  • 300g bílé rýže (použila jsem Parboiled)
  • 500g kuřecí prsa
  • 150g mražené kukuřice
  • 1 plechovka červených nebo černých fazolí
  • 2 balení velkých pšeničných tortill (kupuji v Lidlu anebo dělám domácí)
  • 100g rajčat
  • Sůl

Volitelné:

Mexická kuchyně je ve většině případů dost pálivá, bez chilli se neobejde. Protože Jarda i já chilli milujeme, pořídila jsem nám minulé Vánoce celou bednu od Chilli Doctora (www.chillidoctor.cz). Jsou tam různé chilli prášky ve zkumavkách, mashe, vločky apod. Do receptů jako je burrito přidám chilli podle chuti.

 

Bonus: Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice

Od začátku léta si do jídla každý den přidávám pivovarské kvasnice, tak jsem je přidala i do burrita. Na 1 osobu se dává tak 1/2 lžíce, celkem, proto jsem pro nás dva dala do misky 1 polévkovou lžící a do každého burrita trochu nasypala. Můžete je přidat do rýže anebo do každého burrita přidat špetku kvasnic. Mám je z www.pangamin.cz.  Více o nich najdete na PIVOVARSKÉ KVASNICE

 

 

Postup:

Rýži uvařte podle návodu, sceďte a nechte vychladnout. Přidejte 1 lžičku soli a promíchejte.

Pro mexickou rýži přidejte 1 lžičku koření Chilli con carne (mám ho z Lidlu).

Kuřecí prsa – vcelku, dejte vařit do hrnce s vodou. Vody dejte tolik, aby bylo ponořené a při vaření stále dolévejte. Vařte pod pokličkou 60 minut. Poté maso natrhejte na vlákna, vodu z masa osolte a natrhané maso do ní vraťte. Nechte 30 minut pod pokličkou. Maso si natáhne vývar a bude krásně šťavnaté.

Kukuřici 5 minut povařte a sceďte.

Fazole slijte a propláchněte studenou vodou, nechte okapat.

Rajčata pokrájejte nadrobno. Můžete k nim přidat i cibulku, petrželku nebo koriandr.

 

 Já si do nich ráda dávám nakrájenou cibulku. Hodím jí do tohohle sekáčku (Tescoma) a je nakrájená krásně najemno. Tenhle pomocníček mi už ušetřil hodně času:-).

 

Rýži, maso, kukuřici, fazole…každou surovinu dejte do jedné misky. Postupně budete burrita plnit. Anebo to můžete všechno dát na stůl a každý si naplní své burrito podle chuti. Neexistuje přesný recept, záleží jen na vás, co a kolik si tam dáte:-).

A co teď?

Vše máte připraveno, jdeme balit.

Tortillu můžete a nemusíte ohřát. Pokud ji chcete ohřát, dejte ji opečte ji pár sekund z každé strany na rozpálené pánvi. Podle mě beztak totilla hned vychladne, tak to nemá cenu. Někdy dělám tortilly domácí a někdy je kupuju, jak kdy:-).

Doprostřed  tortilly dejte rýži.

Na to natrhané kuřecí maso, fazole, rajče, kukuřici a lžíci vybraného dresinku nebo jen zakysané smetany.

Přidat můžete i nastrouhaný čedar, nakládané jalapeňo papričky a jiné.

Přeložte spodní stranu tortilly přes náplň a pak začněte rolovat. Burrito rolujte pevně, aby drželo.

Zabalte a položte tak, aby se nemohlo rozbalit.

Podávejte s různými omáčkami, do kterých můžete burrito namáčet.

 

Omáčky k Burritu

 

Jalapeňo omáčka

  • 200g zakysané smetany
  • 5 nakládaných jalapeňo papriček Chilli Doctor
  • 1 lžíce nálevu z jalapeňo papriček
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/8 lžička mletého černého pepře

 

Nakládané jalapeňo papričky jsem použila z www.chilllidoctor.cz

 

Chipotle omáčka

  • 100g pasírovaných rajčat
  • 2 lžičky cukru (12 gramů)
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička soli
  • ¾ lžičky chipotle prášku Chilli Doctor
  • ¼ lžička octa

Vše na omáčku krátce zahřejte, přiveďte k varu a nechte vychladnout. Chuť chipotle papričky se tak lépe uvolní.

Poznámka: Prášek z chipotle papriček mám od Chilli Doctora