Hallowenské burgantule

 

Burgantule nesmí chybět na žádném Halloweenu. U nás doma zavládne tma, hraje děsivá muzika a jediné světlo je světlo svíček. Halloween se už blíží a už  je čas začít přemýšlet nad tím co za strašidelné jídlo budete připravovat. Halloween je spolu s Vánocemi můj nejoblíbenější svátek. Je to den kdy se mohu vyřádit a pohrát si s jídlem. Jako hlavní chod budu podávat tyto burgantule. Hrozivé pavouky a další příšery z domácích hamburgerových housek, mletým masem, dresingem, zeleninou a sýrem. Každý hamburger může vypadat jinak. Stačí zapojit fantazii nebo k tomu pustit děti.

No nevypadají hrozivě?

 

SUROVINY

Na 8 velkých nebo 12 malých housek budete potřebovat:

  • 580g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 80ml oleje
  • 50g cukru
  • 2 balení sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • +vejce na potření

*sezamová semínka na posypání

 

Karamelizovaná cibulka:

  • 200g cibule (1 velká nebo 2 menší)
  • 175ml vody
  • 60g cukru
  • 1/4 lžičky soli

Omáčka na hamburgery:

  • 250ml majonézy
  • 45g cibule
  • 15g kyselé okurky (1 malá)
  • 30g cukru
  • 30g plnotučné hořčice
  • 3/4 lžičky mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli

 

Hamburgerové maso:

  • 1kg mletého masa: hovězí nebo mix
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Dále budete potřebovat:

  • 2 rajčata (velká)
  • ledový salát
  • plátkový sýr čedar- tavený*
  • na ozdobu: sýr, olivy…

*prodává se po 8-10 plátkách, které jsou v obalu jednotlivě zabalené (Lidl, Billa, Tesco…)

 

Množství: 8 hamburgerů

 

PŘÍPRAVA

Hamburgerové housky:

  1. Teplou, ale ne vařící vodu (40-45 stupňů) smíchejte s droždím a lžičkou cukru.
  2. Nechte 10 minut vzejít kvásek
  3. Do větší mísy dejte mouku, olej, cukr, vejce a přidejte i kvásek
  4. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Stačí když jsou suroviny smíchané, není třeba několik minut těsto prohnětávat.
  5. Vytvarujte housky a položte je na plech. V troubě dost naběhnou tak je vždy rozdělím na dva plechy, aby měli dost místa (ale můžete je upéct i najednou, jen se možná na pár místech dotknou).
  6. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
  7. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů a když jsou housky vykynuté vložte do trouby. K pečení používám střední rošt a zjistila jsem že mi housky více naběhly a zezlátly když použiji horní i dolní ohřev s větráčkem Pokud ale tuto možnost nemáte můžete je upéct i na běžný program (možná bude doba pečení o pár minut delší).
  8. Housky pečte až zhnědnou 12-15 minut. Myslím tím hezky zhnědnou jako na fotce.

 

Karamelizovaná cibulka:

  • Cibuli nakrájejte na měsíčky
  • Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  • Přidejte vodu a míchejte dokud se cukr nerozpustí
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
  • Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout. Pro tekutější konzistenci můžete přidat pár lžic teplé vody.

Big mac omáčka:

  1. Cibuli pokrájejte na co nejjemněji to půjde, stejně tak nakrájejte i kyselou okurku.
  2. Majonézu smíchejte s cukrem, hořčicí, pepřem a solí. Dobře promíchejte a pak teprve přidejte okurku s cibulí.
  3. Omáčku nechte alespoň půl hodinky uležet v lednici aby se chutě propojily.

 

Maso na hamburgery:

Maso, sůl a pepř dobře propracujte.

Rozdělte ho na 8 dílů a z každého udělejte placku. Pro usnadnění můžete použít tvořítko na hamburgery.

Maso opečte na grilu nebo pánvi dozlatova. Olej není nutný, protože mleté maso má v sobě tuku dostatek, ale pokud se vám vše na pánev dost přichytává trochu oleje přidejte.

 

POSKLÁDÁNÍ HAMBURGERU:

  • Hamburgerovou housku rozřízněte. Pro lepší chuť můžete obě strany housky krátce opéct na sucho a pánvi (položte je řeznou plochou).
  • Rajčata nakrájejte na tenké plátky, salát pokrájejte najemno.
  • Spodní housku potřete omáčkou.
  • Posypte pokrájeným salátem.
  • Další budou plátky rajčat na které přijde plátkový čedar. Hezky zeleninu spojí a nebude tolik vypadávat.
  • Na maso dejte lžíci nebo dvě karamelizované cibulky a pokud chcete potřete troškou omáčky i vrchní housku.
  • Hamburger přiklopte a doprostřed píchněte špejli aby se nerozjížděl do stran.

Zdobení:

 

Hamburgery jsem ozdobila pomocí hlavně pomocí plátků sýra. Na dýni jsem si vyřízla trojúhelníčky a na ozdobu použila stopku z kapie. Je to jen ozdoba, před jídlem ji vyhoďte:-) Stejně tak jsem použila sýr na zuby. Na oči jsem použila kolečka oliv. U posledního hamburgeru jsem oči udělala z oliv napíchnutých na párátko a nohy z amerických brambor. Měla jsem jen zelené, černé by možná vypadali lépe. Jako přílohu jsem použila smažené bramborové duchy. Odkaz na ně vám dám pod fotky. Tohle je jen pár nápadů. fantazii se meze nekladou:-)

 

 

Duchové z bramborového těsta:

Duchové z bramborového těsta