Zkoušíte rádi nové chutě? Dneska asi potěším každého, kdo rád experimentuje. Připravila jsem si totiž pro vás recept na brownies dort s červeným kampotským pepřem.
Kampotský pepř jsem objevila teprve nedávno. Je to 100% organický, fair trade, sluncem sušený pepř. Byla jsem zvyklá na klasický mletý černý pepř. Všichni ho používáme a používali ho i naši rodiče. Proto mě nenapadlo, že mám vlastně na výběr. Pak jsem ale narazila na stránku s kampotským pepřem a po přečtený jsem ho hrozně toužila ochutnat.
Kampotský pepř
Pár dní na to jsem už doma měla 3 sáčky kampotského pepře: červený, černý a bílý. Při vaření mě překvapil svojí chutí. To se opravdu nedá srovnat. Je chuťově výraznější, stačí ho dát méně a chutná prostě božsky! Když dáte do salátu klasický mletý černý pepř, není tam skoro cítit. Tenhle pepř ale dodá salátu pepřovou chuť, při každém soustu o něm víte. Připravila jsem z něj vynikající pepřovou omáčku ke steaku, udělala vynikající těstovinový a bramborový salát…všechno mělo obrovský úspěch.
Pepř se dá použít i do sladkých receptů, hlavně ten červený. Má sladší ovocnou chuť a posune vaše dezerty o level výš. Například tenhle brownies dort. Dort je upečený z těsta na brownies smíchaného s červeným pepřem, politý hořkou čokoládou a posypaný nahrubo mletým červeným pepřem.
Donesla jsem ho na jednu oslavu. Popravdě jsem se trochu bála, jestli ho vůbec někdo ochutná. Jak to dopadlo?Všichni si na něm pochutnali – děti i dospělí. Nejdřív se trochu zdráhali ochutnat, pak už ale mizel jeden kousek ze druhým. Akorát ho budu muset upéct ještě jednou, protože na mě zůstal jen jeden kousek a já bych si dala další😊.
Brownies dort s červeným pepřem
Suroviny:
- 80g hořké čokolády (použila jsem 30%, příště zkusím 50 nebo 60%)
- 75g třtinového cukru (může být i bílý krupicový)
- 60g másla nebo ghí*
- 25g hladké mouky
- 2 vejce vel. S
- ½ lžičky čerstvě namletého červeného pepře
- ¼ lžičky mořské soli
Poleva:
- 50g hořké čokolády
- 1 lžička kampotského červeného pepřes
Kampotský pepř
Červený pepř je velice vzácný, roste pouze na pár místech světa. Červený pepř v obchodech často není pravý červený pepř, u kampotského máte jistotu, že je to ten pravý. Tento pepř je organický, fair trade a je vhodný pro sladkou i slanou kuchyni.
Více o kampotském pepři na: www.kampotskypepr.cz
Postup:
- Hořkou čokoládu nalámejte a dejte rozpustit ve vodní lázni.
- Kuličky pepře dejte do mlýnku a namelte. Kdo nemá mlýnek, může použít hmoždíř. Poté si dejte do misky vajíčka, cukr a pepř. Vaječnou směs šlehejte 2 minut, do husté pěny.
- Dále přidejte hladkou mouku a rozpuštěnou čokoládu (vlažnou). Promíchejte a nalijte do kulaté dortové formy. Formu vymažte tukem a vysypejte moukou nebo použijte silikonovou formu, tu vymazávat nemusíte.
- Pečte v předehřáté troubě, střední rošt na 175 stupňů 20 minut. Dort má být upečený, ale ne úplně do sucha, tedy stejně jako brownies.
- Po vychladnutí dort polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypte nahrubo mletým červeným pepřem.
- Nakrájejte a můžete podávat.
Poznámka: Dort před vyndáním z formy nechte vychladnout. Ještě teplý je hodně křehký, proto raději počkejte.
Dobrou chuť!