Zkoušíte rádi nové chutě? Dneska asi potěším každého, kdo rád experimentuje. Připravila jsem si totiž pro vás recept na brownies dort s červeným kampotským pepřem.

Kampotský pepř jsem objevila teprve nedávno. Je to 100% organický, fair trade, sluncem sušený pepř. Byla jsem zvyklá na klasický mletý černý pepř. Všichni ho používáme a používali ho i naši rodiče. Proto mě nenapadlo, že mám vlastně na výběr. Pak jsem ale narazila na stránku s kampotským pepřem a po přečtený jsem ho hrozně toužila ochutnat.

Kampotský pepř

 

Pár dní na to jsem už doma měla 3 sáčky kampotského pepře: červený, černý a bílý. Při vaření mě překvapil svojí chutí. To se opravdu nedá srovnat. Je chuťově výraznější, stačí ho dát méně a chutná prostě božsky! Když dáte do salátu klasický mletý černý pepř, není tam skoro cítit. Tenhle pepř ale dodá salátu pepřovou chuť, při každém soustu o něm víte. Připravila jsem z něj vynikající pepřovou omáčku ke steaku, udělala vynikající těstovinový a bramborový salát…všechno mělo obrovský úspěch.

Pepř se dá použít i do sladkých receptů, hlavně ten červený. Má sladší ovocnou chuť a posune vaše dezerty o level výš. Například tenhle brownies dort. Dort je upečený z těsta na brownies smíchaného s červeným pepřem, politý hořkou čokoládou a posypaný nahrubo mletým červeným pepřem.

Donesla jsem ho na jednu oslavu. Popravdě jsem se trochu bála, jestli ho vůbec někdo ochutná. Jak to dopadlo?Všichni si na něm pochutnali – děti i dospělí. Nejdřív se trochu zdráhali ochutnat, pak už ale mizel jeden kousek ze druhým. Akorát ho budu muset upéct ještě jednou, protože na mě zůstal jen jeden kousek a já bych si dala další😊.

Brownies dort s červeným pepřem

 

Suroviny:

  • 80g hořké čokolády (použila jsem 30%, příště zkusím 50 nebo 60%)
  • 75g třtinového cukru (může být i bílý krupicový)
  • 60g másla nebo ghí*
  • 25g hladké mouky
  • 2 vejce vel. S
  • ½ lžičky čerstvě namletého červeného pepře
  • ¼ lžičky mořské soli

 

Poleva:

  • 50g hořké čokolády
  • 1 lžička kampotského červeného pepřes

 

Kampotský pepř

Červený pepř je velice vzácný, roste pouze na pár místech světa. Červený pepř v obchodech často není pravý červený pepř, u kampotského máte jistotu, že je to ten pravý. Tento pepř je organický, fair trade a je vhodný pro sladkou i slanou kuchyni.

Více o kampotském pepři na: www.kampotskypepr.cz

 

Postup:

  1. Hořkou čokoládu nalámejte a dejte rozpustit ve vodní lázni.
  2. Kuličky pepře dejte do mlýnku a namelte. Kdo nemá mlýnek, může použít hmoždíř. Poté si dejte do misky vajíčka, cukr a pepř.  Vaječnou směs šlehejte 2 minut, do husté pěny.
  3. Dále přidejte hladkou mouku a rozpuštěnou čokoládu (vlažnou). Promíchejte a nalijte do kulaté dortové formy. Formu vymažte tukem a vysypejte moukou nebo použijte silikonovou formu, tu vymazávat nemusíte.
  4. Pečte v předehřáté troubě, střední rošt na 175 stupňů 20 minut. Dort má být upečený, ale ne úplně do sucha, tedy stejně jako brownies.
  5. Po vychladnutí dort polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypte nahrubo mletým červeným pepřem.
  6. Nakrájejte a můžete podávat.

Poznámka: Dort před vyndáním z formy nechte vychladnout. Ještě teplý je hodně křehký, proto raději počkejte.

 

 

Dobrou chuť!