Brambory grenaille se staly mou novou nejoblíbenější přílohou. Nevím, jak mi mohly tak dlouho unikat, ale stalo se. Tuhle zajímavou přílohu jsem objevila v jedné restauraci, kam mě vzal Jarda. Oba jsme si dali steak a k tomu byly právě tyhle brambory. Přesně proto si občas ráda zajdu do restaurace, člověk si tam rozšíří obzory a má inspiraci, co si doma udělat:-).
Brambory grenaille známé i pod názvem zámecké brambory se často používají jako příloha ke steakům.
Já jsem si k nim udělala medailonky z vepřové panenky s pepřovou omáčkou. Bylo to vynikající! Zjistila jsem, že se dají udělat i jako samostatné jídlo. Když je lednice prázdná, chcete se rychle najíst, nevíte, co uvařit…přímo ideální. Stačí mít koupené malé brambory (pro jistotu mám vždycky jedno balení v lednici😊). K tomu nějaký dobrý dresink a skvělý oběd nebo večeře je na světě.
Jaké brambory budete potřebovat?
Na brambory grenaille se používají malé brambory – 28-40mm. Kupuji je například v Tescu. Tentokrát jsem použila brambory z naší zahrádky. V obchodech se dají koupit brambory přímo s tímto názvem anebo si ve volně prodejných bramborách vyberete jen ty malé.
Budete potřebovat
- 1kg malých brambor
- 2 lžíce oleje (používám olivový nebo slunečnicový)
- 1 lžička mořské soli
- Mletý černý pepř
Slevový kód VERONIKA15 na všechno koření i další produkty z www.korenikralu.cz
Brambory omyjte a nechte oschnout na utěrce.
Nakrájejte je na půl.
Přidejte olej, sůl, pepř a promíchejte.
Brambory položte na plech slupkou dolů. V půlce otočte a pečte dozlatova. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů.
Doba pečení: Mé troubě pečení poslední dobou nějak dlouho trvá. Brambory jsem pekla 30 minut z každé strany, přitom na tak malé brambory je to hodně. Pečte je 15 minut, otočte a pečte dalších 15. Jednu bramboru vyndejte, zkuste rozříznout a uvidíte. Když je brambora uvnitř měkká, stačí už jen brambory upéct pěkně dozlatova.
Grenaille jsou vynikající jen tak jako samostatné jídlo. Já jsem si k obědu udělala talíř grenaille brambůrek a k tomu dala dresink se zakysané smetany (jen zakysanka, sůl, pepř a někdy dávám i chilli). Do dresinku jsem vymáčkla šťávu ze dvou dílků citronu. Nečekal jsem, že to s citronem bude tam dobré. Moc jsem si pochutnala. Na jídlo jsem použila můj nový talíř (Bonami), uprostřed má misku a tak je na takové recepty ideální. Minule jsem v něm zase dělala čokoládové fondue:-).
Dresink
- 100g zakysané smetany
- Sůl, pepř podle chuti
- ¼ lžičky jalapěno prášku Chilli doctor
Vše smíchejte.
Poznámky:
- Brambory smíchejte se solí a ihned dejte ne plech. Když je necháte dlouho v misce se solí, pustí vodu.
- Krájejte je na půl a ne podélně, vypadá to lépe😊.
Byla to naše oblíbená večeře, když byly děti malé. Brambory, sůl, máslíčko a kyška, mňam! Říkali jsme jim opečenky. Měla jsem je ráda i já jako malá, kdykoliv se řešilo, co bude k večeři a peníze docházely. Musím podotknout, že je mi už 81 let.
Taky je znám od babičky. Pekly se bez soli – jen tak. Po upečení se přidala sůl a hlavně česnek a zapíjelo se podmáslím…
Mohu se zeptat, o co přesně se ochudím, když si upeču na osminky nakrájené brambory normální velikosti?
Samozřejmě můžete opéct i klasické, záleží na vás…za mně to ale není to to samé. Oboje je vynikající, o tom žádná. Nevím proč, ale ty malinké jsou nějaké lepší:-). Možná je to tím, že většina brambory je zakrytá slupkou, opravdu netuším. Když je někde objevíte, můžete je vyzkoušet a porovnat. Jsem zvědavá, jestli vám také zachutnají tak jako mně:-).
Krásný den Veronika
Tyto brambory dělala moje babička v troubě, říkali jsme jim pečenky… Ale to už je šedesát let, dneska jsou to brambory grenaille..