Smažení smajlíci vyrobení z brambor se dají použít jako příloha namísto hranolek nebo kroket. Vlastně trochu jako bramborové krokety chutnají. Také spolu kečupem, tatarkou nebo hořčicí mohou být svačinkou k televizi, protože se dají jíst i bez příboru.
Suroviny
- 400g uvařených studených brambor
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce strouhanky
- ½ lžičky soli
- Hladká mouka nebo strouhanka na podsypání
- Olej na smažení
Příprava
- Brambory uvařte ve slupce doměkka.
- Po vychladnutí brambory rozmačkejte šťouchadlem.
- Přidejte strouhanku, škrob i sůl a dobře promíchejte.
- Na pomoučněném vále vyválejte z těsta 0,5 centimetru vysoký plát. Nesmí být moc nízký, jinak by se těsto moc rychle připalovalo. Podsypávat můžete hladkou moukou nebo strouhankou.
- Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrojte kolečka. Brčkem vykrojte oči a nožem udělejte úsměv.
- Tvary smažte v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Nemají být tmavě hnědé, stačí je tedy smažit jen krátce a to pěkně dozlatova.
- Upečené smajlíky rozložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný olej.
- Podle chuti smajlíky osolte. Podávejte ještě horké s kečupem, hořčicí nebo jako přílohu k jinému jídlu.