Smažení smajlíci vyrobení z brambor se dají použít jako příloha namísto hranolek nebo kroket. Vlastně trochu jako bramborové krokety chutnají. Také spolu kečupem, tatarkou nebo hořčicí mohou být svačinkou k televizi, protože se dají jíst i bez příboru.

Suroviny

  • 400g uvařených studených brambor
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce strouhanky
  • ½ lžičky soli
  • Hladká mouka nebo strouhanka na podsypání
  • Olej na smažení

Příprava

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka.
  2. Po vychladnutí brambory rozmačkejte šťouchadlem.
  3. Přidejte strouhanku, škrob i sůl a dobře promíchejte.
  4. Na pomoučněném vále vyválejte z těsta 0,5 centimetru vysoký plát. Nesmí být moc nízký, jinak by se těsto moc rychle připalovalo. Podsypávat můžete hladkou moukou nebo strouhankou.
  5. Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrojte kolečka. Brčkem vykrojte oči a nožem udělejte úsměv.
  6. Tvary smažte v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Nemají být tmavě hnědé, stačí je tedy smažit jen krátce a to pěkně dozlatova.
  7. Upečené smajlíky rozložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný olej. 
  8. Podle chuti smajlíky osolte. Podávejte ještě horké s kečupem, hořčicí nebo jako přílohu k jinému jídlu.