Máte doma brambory a nevíte, co připravit k večeři? Udělejte bramborové sabdží. Je to indické jídlo, které se dá jíst jako hlavní jídlo anebo jako příloha.
Kromě brambor budete potřebovat ještě ghí, trošku vývaru nebo vody a koření. Právě koření dodá tomuto jídlo tu pravou indickou chuť. Do bramborového sabdží budete potřebovat: hořčičná semínka, římský kmín, mletý koriandr, mletou kurkumu a garam masalu (směs koření). Dohromady chutnají fantasticky!
Toto jídlo si navíc můžete dopřát i pokud se stravujete podle ajurvédy😊.
Suroviny:
- 750g brambor uvařených ve slupce
- 60ml zeleninového vývaru (4 lžíce)
- 2 lžíce ghí
- 1 lžička hořčičných semínek, žlutých
- 1 lžička soli (můžete použít i himalájskou)
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičku koření garam masala
Už nějaký ten rok nakupuji na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít a budete mít slevu na celý nákup. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Garam masala, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-).
Garam masala
Toto koření si můžete i namíchat doma. Recept najdete tady na blogu:-).
Postup:
Brambory očistěte a dejte vařit ve slupce. Až budou uvařené, sceďte a nechte vychladnout.
Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostky.
Hořčičná semínka dejte do hmoždíře a rozemelte na prášek. Nebo pokud nemáte hmoždíř dejte všechno koření do elektrického mlýnku na kávu a rozmixujte.
Na pánvi zahřejte ghí. Přidejte všechno koření a brambory. Míchejte 3 minuty.
Nandejte na talíř, ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. Většinou používám petrželku nebo pažitku.
Poznámky k receptu:
- Místo žlutých hořčičných semínek můžete koupit rovnou namletý hořčičný prášek. Jsou to jen rozemletá hořčičná semínka, tedy přesně to co do tohoto receptu potřebujeme. Prášku použijte o něco méně, tak ½ lžičky.
- Římský kmín má svoji typickou chuť, ale pokud ho neseženete, lze použít i klasický kmín.
- Recept na zeleninový vývar je tady na blogu:)
- Kromě ghí lze použít i kokosový olej. Jednou jsem použila i kurkumové ghí od České ghíčko.