Když nevíte to vařit a doma toho moc není, kari je sázka na jistotu. Existují různé druhy, takže můžete použít co máte doma.
Na zahradě se nám povedlo vypěstovat brambory. Je tedy jasné, že jsem sáhla pro bramborách. Na přípravu tohoto receptu budete kromě brambor potřebovat už jen pár surovin jako je cibule a koření. Další super zpráva a taky důvod, proč mám tenhle recept moc ráda je fakt, že se vaří 5 minut v tlakovém hrnci. Rychlý, dobrý a jednoduchý…přesně takové recepty mám nejradši:D.
Kari je inspirované moji milovanou indickou kuchyní, nesmí tedy chybět koření Garam masala, římský kmín nebo kurkuma. Právě koření dodá kari tu správnou chuť, tipy, kde všechno koření seženete najdete níže😊.
Suroviny
- 400g brambor (typ A nebo B)
- 250ml vody
- 210g červených rajčat
- 130g cibule
- 100g mražený hrášek (lze vynechat)
- 2 lžíce ghí
- 12 sušených kari listů
- 1 stroužek česneku nebo ¼ lžičky sušeného
- 1 lžička cukru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička Garam masala
- 1-2 lžičky kukuřičného škrobu
- ½ lžička soli
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ¼ lžičky hořčičných semínek
- 1/8 lžičky mletého sušeného zázvoru (nebo 1 lžička čerstvého)
- 1/8 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky chilli Bird eye od Chilli doctor
Volitelně: 2 lžíce kokosového mléka
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (ne moc malé).
Zahřejte pánev nebo hrnec, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a restujte až zesklovatí. Přidejte všechno koření a nechte 30-60 sekund rozvonět.
Přidejte rajčata nakrájená na kostky, sůl a duste pár minut do změknutí rajčat (starší 1-2 minuty).
Zalijte vodou, vmíchejte brambory nakrájené na 1,5cm kostky.
Tlakový hrnec – vařte 4 minut
Pánev/hrnec – zakryjte a vařte do změknutí brambor. Podle potřeby přidejte trochu vody.
Když jsou brambory měkké je na čase omáčku zahustit. 2 lžičky škrobu rozmíchejte v 1-2 lžících studené vody, vmíchejte do směsi a minutu povařte. Nyní také přidávám chilli a vařený hrášek.
Takhle to bude bez hrášku:
Odstavte, vmíchejte kokosové mléko a kari listy. Mléko je volitelné, pokud ho nebudete dávat, použila bych jen 1 lžičku škrobu, když kari nebudete ničím ředit.