Začátkem tohoto týdne jsem poprvé v životě ochutnala tsampu. Zřejmě jste o tsampě nikdy neslyšeli, protože není moc známá (což je velká škoda). To nevadí, já jsem o ní ještě před pár týdny také nevěděla. Tsampa je prášek z jemně namletého praženého ječmene. V Tibetu si z něj připravují sladké i slané kaše a mnoho dalších jídel. Dá se z ní připravit od kaše, po nápoj, kuličky až po knedlíčky. Dokonce s ní i zahustíte polévku. Na tsampu jsem narazila na stránkách www.protibet.cz. Momentálně je to jediná firmě, která tsampu v ČR prodává. Po první ochutnávce tsampy u nás doma započala éra tsampy. Používám ji denně i několikrát. Zkrátka nám oběma zachutnala a baví nás ochutnávání nových jídel.
Překvapilo mě, kolik receptů se z ní dá udělat. Na netu je receptů po málu a většinu jsem našla právě na stránkách protibet.cz. Většina jsou kuličky nebo kaše a tak jsem se moc neměla čeho držet. Byla to pro mě velký výzva. Zajímalo mě, jestli se s tsampy dají připravit i jiný jídla. Teď už jsem si tím jistá. Dá se z ní připravit snad všechno! Protože není nutné tsampu tepelně upravovat, je možností, co z ní udělat ještě více. Na přání Jardy jsem z ní udělala k večeři bramboráčky. Aby nebyly samotné, narychlo jsem ještě udělala jogurtový dip. Bramboráky jsem nedělala snad 10 let a tak jsem si teď na nich neskutečně pochutnala. Jsou vynikající! Nejlepší jsou právě sundané z pánve, ty mám nejradši😊.
Více o tsampě a jejím využití najdete v tomto článku: ODKAZ
Suroviny:
- 300g brambor (ideálně typu C)
- 70g tsampy
- 60g bílého jogurtu
- 1 vejce vel. M
- 4 stroužky česneku (18 gramů)
- 1 lžička soli (použila jsem himalájskou sůl)
- ½ lžičky sušené majoránky
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava:
Brambory nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte k nim tsampu, bílý jogurt, vejce, utřený česnek, sůl, pepř a majoránky.
Všechno smíchejte dohromady. Těsto rovnou použijte, ať brambory nepustí vodu.
Bramboráčky osmažte nasucho nebo na ghíčku (skvěle je České ghíčko). Já jsem zvyklá všechno smažit nasucho od té doby co mám palačinkovač. Nic se na něj nepřichytí. Na ghí jsou ale také skvělé:-).
Lžící udělejte menší hromádky na pánev a rozetřete. Bramboráčky jsem dělala vysoké asi tak centimetr, tedy o něco vyšší.
Bramboráčky pečte dozlatova.
Jogurtový dip k bramboráčkům:
- Bílý jogurt
- Sůl
- Mletý černý pepř
-jogurt osolte a opepřete (podle chuti). Promíchejte a dip je hotový😊. Místo jogurtu lze použít i zakysanou smetanu. Nejraději mám tu víceprocentní, má smetanovější chuť.
TIP: Na tření česneku používám tuto vychytávku. Jde to s ní snadno a nezbydou vám kusy česneku jako v lisu na česnek. Pro mě je ale největší výhoda ta, že stačí opláchnout vodou. V lisu mi vždycky zůstal česnek a musela jsem to dlouze čistit.
Skladování a trvanlivost: Bramboráčky nejlépe chutnají ještě teplé. Spotřebujte je co nejdříve. Na druhý den bych je asi neschovávala, nejlepší jsou čerstvé.