Bramboračkou k obědu nebo večeři nikdy nic nezkazíte. Je docela sytá a tak jí někdy podávám jako hlavní jídlo. Kdybych si měla zvolit nejoblíbenější polévku, asi bych řekla právě tuhle polévku. Mám ji spojenou s návštěvou u babiček. Obě babičky vařily polévky bez receptu a vždy je měly perfektně dochucené. Léta praxe se na jejich polévkách podepsaly a s bráškou jsme si vždycky několikrát přidali.
Já jsem s polévkami začala teprve před pár lety. Nikdy jsem na polévky moc nebyla. Pak se ale něco změnilo a teď už si jídlo bez polévky nedovedu představit.
Je to poctivá domácí polévka z hub, brambor a zeleniny, jak má být😊.
Suroviny:
- 1500ml zeleninového vývaru
- 500g brambor
- 40g hladké mouky
- 30-40g sušených hříbků
- 100g mrkve
- 1 velká cibule
- 1 lžíce másla
- 4 lžičky cukru
- 2 lžičky soli (10 gramů)
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1-2 stroužky česneku
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
- Trochu mletého černého pepře (1/4 lžičky)
Postup:
Cibuli nakrájejte na kostky.
Česnek utřete. Brambory nakrájejte na kostky. Nedělejte je úplně malinké, jinak se rozvaří.
Cibuli a brambory nasypte na rozpálenou pánev.
Přidejte lžíci másla a 4 lžičky cukru. Za stálého míchání opékejte, dokud zelenina nezezlátne.
Zalijte vývarem a přidejte sušené houby a všechny zbylé suroviny, kromě hladké mouky. Někdy houby namáčím na 20 minut do horké vody. Tu vodu pak použiju místo části vývaru. Můžete tedy i nemusíte namáčet, jak chcete:-).
Vařte, dokud brambory skoro úplně nezměknou, asi tak 13-15 minut (chce to hlídat a zkoušet, jestli už jsou).
Když jsou brambory skoro měkké, je třeba polévku zahustit. Někdy dělám záklechtku, takže rozmíchám v hrníčku hladkou moukou s vodou. Přidávám dostatečné množství studené vody, až je mouka pěkně rozmíchaná a vznikne mi tekuté těstíčko (50-100ml). Když dáte vody málo, budou v polévce hrudky. Takhle stačí nalít a promíchat a polévka je krásně zahuštěná bez hrudek. Jindy zase dělám klasickou jíšku z másla a mouky (dávám tolik másla, kolik mám mouky). Vyberte si, co vám vyhovuje. I když s tou jíškou je to o fous lepší, přeci jen je tuk nositelem chuti a je to na chuti znát:-).
Vařte ještě 5 minut a polévka je hotová.
Letos se nějak rozrodily hříbky, aspoň podle toho co nosí lidé v koších. Já se do lesa nedostanu a manželka by už nenašla cestu domů (což by mě moc mrzelo). Tak jsem dvakrát koupil od bývalé žákyně a nedávno mi kamarádka dala košík. Tak houbová polévka a houby na smetaně jen frčí.