Ochucené kefíry jsem měla ráda už jako dítě. Piju je dodnes, akorát si namísto kupování ovocných kefírů raději koupím neochucený a ovoce si do něj přidám až doma. Když se totiž často podíváte na složení těchto „ovocných“ kefírů, zjistíte, že často obsahují ovoce velice málo a zbytek je aroma a plno cukru. Tyhle věci je lepší udělat si doma, z čerstvého ovoce.
Důležitá je kvalita
Tento nápoj posunete o level výš, když použijte čerstvý bio kefír z nějaké farmy a k tomu ovoce z vlastní zahrádky nebo alespoň v bio kvalitě. Kvalita surovin je totiž to, čím se domácí produkty od těch z obchodu liší, na to nezapomínejte. Kvalitnější suroviny = zdravější, kvalitnější a chutnější produkt.
U nás máme takovou malý obchůdek se zdravou výživou a tam tyhle čerstvé kefíry mají. Chutnají úplně jinak, než ty za 10 korun z obchodu. Obsahují plno prospěšných kultur, které jsou dobré pro trávení. Jako snídaně nebo svačina je to ideální. V létě si kefír dopřejte, když vám bude vedro a uvidíte, že vás krásně osvěží. Jogurt i kefír totiž umí ochlazovat, to je dokázané a proto jsou na léto mými nejlepšími kamarády:-).

SUROVINY

  • 250ml kefíru
  • 50g borůvek (malých, lesních)
  • Třtinový cukr/čekankový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti

 

PŘÍPRAVA

Vše dejte do mixéru a rozmixujte. Stačí i tyčový mixér, pokud je silnější, tak to také zvládne.

Místo borůvek můžete použít i mix lesního ovoce, broskve, meruňky, jahody…zkrátka jakékoliv ovoce, které máte doma:-).

 

Tip:

Použijte mražené borůvky a získáte osvěžující letní nápoj

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte do 2 dnů