Včera jsem si připravila skvělou snídani a chtěla bych se s vámi o tento recept podělit. Ke snídani jsem totiž měla zmrzlinu!
Zmrzlina ke snídani vám asi nezní moc zdravě, ale nenechte se mýlit názvem zmrzlina. Tahle zmrzlina se složením klasické zmrzlině ani trochu nepodobá. Namísto smetany a mléka obsahuje pouze borůvky a banán. Ještě jsem ji trochu dosladila erythritolem – přírodním sladidlem, které najdete například v ovoci.
Výroba borůvkové zmrzliny je jednoduchá. Jen vše rozmixujete, toť vše😊. K tomu dobré müsli – použila jsem pečené müsli Peblo s čokoládou a kokosem. Je slazené pouze medem, což je dobře, protože by byla škoda nasypat na zmrzlinu bez cukru nějaké müsli , které cukr obsahuje.
Ještě mám v mrazáku mražené ovoce, že bych si dneska dala k obědu zmrzlinu?:-D . Stačí ochutnat a už na ní budete mít pořád chuť. Varuji vás – na této zmrzlině vzniká závislost hned po prvním soustu😊.
Tak co, taky od teď budete snídat zmrzlinu?:-D
Suroviny:
- 200g mraženého banánu
- 70g borůvek – těch malých, co barví
- 50ml mléka nebo rostlinného mléka
- Volitelně: 25g erythritolu (nebo čekankového sirupu)
- Volitelně: 1 odměrka ovesné vlákniny Cardio well
- Müsli s čokoládou, banánem a kokosem od Peblo
- Ovoce na ozdobu
Müsli
Použila jsem pečené müsli od Peblo (www.peblo-eshop.cz). Konkrétně jsem použila müsli s kousky čokolády a kokosu. Čokoládové kousky jsou v kombinaci s borůvkovou zmrzlinou luxusní! Skvěle se k sobě hodí.
Ovesná vláknina
I když je tato snídaně docela sytá, přidala jsem i ovesnou vlákninu. Pocit nasycení vydrží déle a člověk pak nemá hned hlad. Používám vlákninu Cardio Well z www.pangamin.cz. K snídani si dávám 1 odměrku do jídla a druhou pak večer. 2 odměrky jsou totiž doporučená denní dávka.
Erythritol
Zmrzlina je sladší sama o sobě, ale kdybyste chtěli zmrzlinu ještě dosladit, použijte třeba erythritol nebo čekankový sirup.
Postup:
Tuto zmrzlinu můžete vyrobit dvěma způsoby:
- Pokud máte silný mixér, stačí dát všechny suroviny do mixéru a mixovat, dokud se z ovoce nestane hustá zmrzlina. Budete potřebovat mražený banán. Stačí ho nakrájet na kolečka a ty zmrazit. Kolečka se vám budou mixovat lépe, než kdybyste zmrazily velké kousky. Borůvky můžou a nemusí být mražené, já jsem použila mražené. Začněte mixováním ovoce a pokud je třeba, přidejte mléko. Nejlepší je použít pěchovátko, to mixování urychlí. K některým mixérům ho dávají.
- U slabšího mixéru použijte ovoce nemražené. Všechno rozmixujte jako když děláte smoothie. Nalijte do misky a dejte na několik hodin zmrznout do mrazáku. Až bude zmrzlina zmrzlá, vyndejte jí a nechte ji povolit jen tolik, abyste ji mohli promíchat. Většinou jí až trochu změkne, propíchám vidličkou a nasypu do misky. Až to půjde, tak ji promíchám.
Do hotové zmrzliny jsem ještě přidala 1 odměrku (10 gramů) ovesné vlákniny a promíchala. Vláknina je důležitá a takhle vím, že každý den sním potřebné množství.
Zmrzlinu najdete do misky. Posypte müsli a čerstvým ovocem podle chuti.
Dobrou chuť!