Boršč je polévka, která se vaří v Rusku na Ukrajině. Stejně jako například u guláše neexistuje jeden správný recept. Někdo používá hovězí, někdo vepřové maso, ten tam dává to a ten ono…každá rodina má svůj osvědčený recept, který se často i dědí, aby si na něm mohla pochutnat i další generace.
Je to velice vděčné jídlo. Sice vám jeho příprava zabere tak 2 hodinky, ale většinu z toho se o sebe postará sám a jen na něj občas mrknete. Na konci máte obrovský hrnec jídla. Schválně jsem to zvážila a je to 3 kila polévky – to je 12 misek polévky. Boršč je polévka, ale beru ho spíše jako hlavní jídlo. Ozdobím ho zakysanou smetanou a sním jednu nebo dvě misky. Věřte mi, že to úplně stačí a na hlavní jídlo už si nevzpomenete:-). Jarda si k tomu ještě někdy dá chléb jako přílohu. Je to syté jídlo a velice zdravé. Vždyť je to samá zelenina a poctivý vývar.
Když vařím boršč, vystačí nám to na 3 dny . Většinou ho vařím v době, kdy nemám moc času. Vím, že máme navařeno a máme co jíst, takže se můžu věnovat tomu co potřebuji. Někdy k němu ještě upeču chleba, abychom si k tomu mohli něco zakousnout. Co ale nesmí nikdy chybět je zakysaná smetana. Nejraději mám tu 15%, s ní je to luxusní. Pro mě boršč bez zakysanky není boršč, s ním je to o 100% lepší!
Suroviny:
- hrnec
- 1500ml vody
- 500-100g vepřového nebo hovězího masa – vcelku
- 500g hovězí žebra (lze vynechat, pokud neseženete)
- 1 velká cibule
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 lžičky soli (použila jsem 35 gramů)
- 1 stroužek česneku
+
- 750g bílého zelí (čerstvé hlávkové)
- 250g brambor
- 40-60g krupicového cukru (3 lžíce)
- 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
Pánev nebo menší hrnec:
- 250g červené řepy
- 100ml vývaru nebo vody
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce másla
- 1 lžička citrónové šťávy
Na ozdobu:
- 1-2 vaničky zakysané smetany
Na začátek si vše začněte krájením jednotlivých surovin, aby se vám lépe pracovalo:
- Zelí očistěte a odstraňte spodní tvrdou část. Nakrájejte ho na větší kostky. Ze zelí odkrojte třetinu, kterou použijete do polévky. Zbytek obalte papírovou utěrkou a uložte do chladné a tmavé místnosti. Zelí tak vydrží déle a můžete ho pak použít do jiného receptu. Nebo z něj můžete udělat kysané zelí třeba k pečenému masu a kynutému nebo bramborovému knedlíku.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka
- Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 až 1,5 cm
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky
Cibuli jsem nakrájela v ručním sekáčku
- Česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky
- Maso očistěte, ale nechte vcelku
- Fazole promyjte studenou vodou a nechte okapat
- Brambory po oloupání nakrájejte na kostky
- Zakysanou smetanu vyndejte z lednice a nechte během vaření ohřát na pokojovou teplotu
POSTUP:
- Maso a žebra dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte nakrájenou cibuli, bobkové listy, nové koření, sůl a česnek. Vařte pod pokličkou 60 minut. Můžete použít i tlakový hrnec, v něm jsem maso vařila 30 minut.
- Mezitím, než se maso uvaří rozpalte pánev se lžící másla. Přidejte nakrájenou řepu, mrkev a 1 lžičku citronové šťávy. Zeleninu podlijte 1 naběračkou vody z vývaru nebo vodou (100ml). Duste 15-20 minut. Pokud se voda vyvaří, dolijte jí – opět 100ml. Jinak by se mohla zelenina připálit.
- Po 60 minutách vyndejte koření – nové koření a bobkový list a vyhoďte ho. Maso nakrájejte na kostky a polévku opět přiveďte k varu.
- Přidejte zelí, brambory, cukr, sůl, fazole a směs řepy a mrkve. Vodu dolijte do původního množství, já jsem dolila 500ml vody, aby toho bylo jako na začátku (držím se čáry, která mi ukáže, kde hladina byla).
- Vařte, dokud zelí a brambory nezměknou – 15-25 minut. Ochutnejte, a ještě můžete doladit chuť. Boršč má být hodně hustý, ale jestli je hustý až moc, klidně přidejte dalších 500 ml vody.
- Podávejte nandejte na talíř a ozdobte kopečkem zakysané smetany. Někdo si smetanu do polévky rád zamíchá a někdo si jen nabere trochu smetany a k tomu polévku. Já to střídám:-). Polévka smíchaná se zakysankou možná nevypadá moc lákavě, ale věřte mi, že je to moc dobré:-).