Boršč je polévka, která se vaří v Rusku na Ukrajině. Stejně jako například u guláše neexistuje jeden správný recept. Někdo používá hovězí, někdo vepřové maso, ten tam dává to a ten ono…každá rodina má svůj osvědčený recept, který se často i dědí, aby si na něm mohla pochutnat i další generace.

Je to velice vděčné jídlo. Sice vám jeho příprava zabere tak 2 hodinky, ale většinu z toho se o sebe postará sám a jen na něj občas mrknete. Na konci máte obrovský hrnec jídla. Schválně jsem to zvážila a je to 3 kila polévky – to je 12 misek polévky. Boršč je polévka, ale beru ho spíše jako hlavní jídlo. Ozdobím ho zakysanou smetanou a sním jednu nebo dvě misky. Věřte mi, že to úplně stačí a na hlavní jídlo už si nevzpomenete:-). Jarda si k tomu ještě někdy dá chléb jako přílohu. Je to syté jídlo a velice zdravé. Vždyť je to samá zelenina a poctivý vývar.

Když vařím boršč, vystačí nám to na 3 dny . Většinou ho vařím v době, kdy nemám moc času. Vím, že máme navařeno a máme co jíst, takže se můžu věnovat tomu co potřebuji. Někdy k němu ještě upeču chleba, abychom si k tomu mohli něco zakousnout. Co ale nesmí nikdy chybět je zakysaná smetana. Nejraději mám tu 15%, s ní je to luxusní. Pro mě boršč bez zakysanky není boršč, s ním je to o 100% lepší!

 

 

Suroviny:

  1. hrnec
  • 1500ml vody 
  • 500-100g vepřového nebo hovězího masa – vcelku
  • 500g hovězí žebra (lze vynechat, pokud neseženete)
  • 1 velká cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžičky soli (použila jsem 35 gramů)
  • 1 stroužek česneku

+

  • 750g bílého zelí (čerstvé hlávkové)
  • 250g brambor
  • 40-60g krupicového cukru (3 lžíce)
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu

 

Pánev nebo menší hrnec:

  • 250g červené řepy
  • 100ml vývaru nebo vody
  • 1 větší mrkev
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička citrónové šťávy

Na ozdobu:

  • 1-2 vaničky zakysané smetany

 

Na začátek si vše začněte krájením jednotlivých surovin, aby se vám lépe pracovalo:

  • Zelí očistěte a odstraňte spodní tvrdou část. Nakrájejte ho na větší kostky. Ze zelí odkrojte třetinu, kterou použijete do polévky. Zbytek obalte papírovou utěrkou a uložte do chladné a tmavé místnosti. Zelí tak vydrží déle a můžete ho pak použít do jiného receptu. Nebo z něj můžete udělat kysané zelí třeba k pečenému masu a kynutému nebo bramborovému knedlíku.
  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka
  • Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 až 1,5 cm
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky

Cibuli jsem nakrájela v ručním sekáčku

  • Česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky
  • Maso očistěte, ale nechte vcelku
  • Fazole promyjte studenou vodou a nechte okapat
  • Brambory po oloupání nakrájejte na kostky
  • Zakysanou smetanu vyndejte z lednice a nechte během vaření ohřát na pokojovou teplotu

 

POSTUP:

  1. Maso a žebra dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte nakrájenou cibuli, bobkové listy, nové koření, sůl a česnek. Vařte pod pokličkou 60 minut. Můžete použít i tlakový hrnec, v něm jsem maso vařila 30 minut.
  2. Mezitím, než se maso uvaří rozpalte pánev se lžící másla. Přidejte nakrájenou řepu, mrkev a 1 lžičku citronové šťávy. Zeleninu podlijte 1 naběračkou vody z vývaru nebo vodou (100ml). Duste 15-20 minut. Pokud se voda vyvaří, dolijte jí – opět 100ml. Jinak by se mohla zelenina připálit.
  3. Po 60 minutách vyndejte koření – nové koření a bobkový list a vyhoďte ho. Maso nakrájejte na kostky a polévku opět přiveďte k varu.
  4. Přidejte zelí, brambory, cukr, sůl, fazole a směs řepy a mrkve. Vodu dolijte do původního množství, já jsem dolila 500ml vody, aby toho bylo jako na začátku (držím se čáry, která mi ukáže, kde hladina byla).
  5. Vařte, dokud zelí  a brambory nezměknou – 15-25 minut. Ochutnejte, a ještě můžete doladit chuť. Boršč má být hodně hustý, ale jestli je hustý až moc, klidně přidejte dalších 500 ml vody.
  6. Podávejte nandejte na talíř a ozdobte kopečkem zakysané smetany. Někdo si smetanu do polévky rád zamíchá a někdo si jen nabere trochu smetany a k tomu polévku. Já to střídám:-). Polévka smíchaná se zakysankou možná nevypadá moc lákavě, ale věřte mi, že je to moc dobré:-).