Máte rádi biskupský chlebíček? Připravte si směs ve sklenici pro jeho přípravu. Až na něj dostanete chuť, nemusíte hledat, jestli na něj máte všechny suroviny. Stačí jen jestli máte vajíčko, olej a mléko.
Tyhle mixy vypadají moc hezky, zvlášť, když použijete nějakou pěknou dózu a proto je často dávám i jako dárek. Nezapomeňte napsat nebo vytisknout návod, jak si chlebíček upéct, aby obdarovaný věděl, co s mixem dělat😊.
Jelikož se jedná o biskupský chlebíček, nesmí chybět čokoládová poleva. Nejraději používám mléčnou, ale hořká je taky moc dobrá. Když jí mám, rovnou jí přivážu ke sklenici, aby se mi pak nestalo, že jí zapomenu koupit.
A na co dalšího můžete směs využít?
Postupujte podle návodu a připravte těsto na biskupský chlebíček. Z těsta můžete udělat:
- Velikonoční vajíčka: Na Velikonoce jsem tuto směs nalila do formy, upekla vajíčka, polila je čokoládou a ozdobila polevou na perníčky.
- Bábovka: Nalijte do formy na bábovku, upečte a po upečení posypte moučkovým cukrem nebo polijte čokoládou.
- Srnčí hřbet: Upečte a posypte moučkovým cukrem
- Zajíček/beránek: Těsto vám vyjde i na menší formu beránka nebo zajíčka
- Muffiny
- Dort: Nalijte do dortové formy a podle chuti ozdobte čokoládovou polevou. Dort jsem ozdobila čerstvě ušlehanou šlehačkou, kterou jsem dala do zdobícího sáčku s nástavcem ve tvaru hvězdičky. Je to vynikající dort.
Na přípravu 1 mixu budete potřebovat:
- 150g moučkového cukru
- 125g polohrubé mouky
- 50g hladké mouky
- 50g kandované citrusové kůry (citrón, pomeranč, mix) nebo jiného kandovaného ovoce
- 50g rozinek
- 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
PŘÍPRAVA
Hladkou mouku smíchejte s kypřicím práškem a nasypte do sklenice. Dále nasypte polohrubou mouku, pak moučkový rozinky a na to rozinky s kandovaným ovocem.
Odkud mám dózu?
Tyto dózy seženete v Pepcu, v Kiku určitě také mají podobné. Ta moje stále 60Kč.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti. Trvanlivost – když se ke kypřicímu prášku nedostane vlhkost, měl by mix vydržet několik měsíců bez problému.
Použití:
- 1x mix na přípravu biskupského chlebíčku
- 250ml slunečnicového oleje
- 250ml mléka
- 4 vejce vel. M
+ čokoládová poleva
Postup
- Obsah sklenice s mixem na přípravu beránka nasypte do velké mísy. Přidejte olej, mléko a žloutky.
- Vše dobře promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené.
- Těsto nalijte do formy na biskupský chlebíček (nebo srnčí hřbet, pokud nemáte).
- Pečte na 180 stupňů 45- 60 minut na středním roštu. Kdyby se povrch připaloval, zakryjte ho alobalem. Špejle po vytáhnutí musí být čistá. Doba pečení se bude lišit podle velikosti formy a také druhu trouby.
- Nechte pár minut vychladnout a vyklopte.
- Po vychladnutí polijte čokoládovou polevou.
- Čokoládová poleva: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.