Chcete si do polévky udělat noky, ale nemáte doma vajíčko? Taky se mi to stalo, a ne zrovna jednou. Ve většině receptů vajíčko je, ale já jsem zjistila, že to jde i bez něj.
Dřív jsem polévky moc nedělala, pak sem začala mít problémy se žaludkem a zjistila, že mi polévky hodně pomáhají. Dokonce jsem začala pravidelně vařit hovězí a zeleninový vývar. Udělám ho do zásoby a zamrazím. Díky tomu mohu dělat polévky každý den. Zatím nezvládám vařit čerstvý vývar každý den jako to dělá moje babička. Naštěstí máme velký mrazák, tak se mi tam ty moje zásoby vývaru a mražené zeleniny vejdou:-).
Tyto bezvaječné noky nám doma moc chutnaly. Dělala jsem je k hovězímu vývaru se zeleninou a to hned několikrát po sobě. To, že v nich není vajíčko ani nepoznáte.
Suroviny (noky na 2-4 polévky)
- 25g polohrubé mouky (2 lžíce)
- 13g vody (1 lžíce)
- 1 lžička rozpuštěného másla
- Špetka soli
- Špetka mletého pepře
- Muškátový oříšek – na špičku nože (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )
Volitelně: Čerstvá petrželka
Odměrky
Abych měla všechno přesně i když nechci vytahovat váhu, pořídila jsem si odměrky.
V tomto případě jsem použila odměrky na 1 polévkovou lžíci a 1 lžičku. Každý máme doma jiné příbory, ale odměrky (od jakékoliv firmy) mají vždy stejnou velikost.
Muškátový oříšek
Většinu koření kupuji u firmy Koření králů. Používám hodně druhů, takže si je všechny raději objednám na jednom místě, než běhat po obchodech a hledat to, co potřebuju.
Muškátový oříšek je v obchodě běžně k sehnání, ale i tak jsem ho vzala (doma nám došel). Zjistila jsem, že se dost vyplatí, protože je v 1 balení rovnou 5 celých oříšků a já jsem přitom za stejnou cenu kupovala 1-2 kousky. A to se vyplatí!
(nezapomeňte na Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz ), ať to máte levnější:-)
Postup
Máslo dejte rozpustit, stačí i pokud je hodně změklé. Přidejte polohrubou mouku, vodu, sůl, pepř a na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku. Někdy ještě přidám trochu petrželky, ať je v nokách i něco zeleného:-).
Promíchejte, vypracujte těstíčko a pomocí lžičky vykrajujte noky do vroucí polévky.
Nechte 4-5 minut povařit a můžete podávat. Počítejte s tím, že se noky ještě zvětší a proto je dělejte menší, než chcete, aby byly.
Nám tohle množství vyšlo na 2 polévky, ale to bude tím, že máme rádi, když je noků hodně. Normální lidé by to měli tak na 4 polévky:-D.
Tip
Na rozpouštění takhle malého másla mám jeden trik. Na míchání používám kovové misky a tak dám na dno máslo a položím na rozehřátý sporák (Na nízkou teplotu anebo odstavím, co vařím a na chvilku tam misku položím). Máslo se během chvilky rozpustí). Přidám zbytek surovin a je to. Žádné zbytečné špinění nádobí.
Co je to za polévku?
Je to domácí hovězí vývar s mraženou zeleninou. Tuhle zeleninu kupuju v Icelandu a poslední dobou jsem si jí moc oblíbila. Jsou tam 2 druhy mrkvičky, květák, brokolice a nějaké bylinky.
Recept na hovězí vývar pro vás už dávám dohromady, brzy ho tu najdete:-).