Linecké sušenky a bez vajec? Ano, jde to. Dneska mám pro vás recept na tradiční linecké cukroví, ale tentokrát bez vajíček.
Ne každý vajíčka může, ale když vajíčka vynecháte sušenky se drobí a nedrží pohromadě. Ještě že jsou tu má milovaná chia semínka, která se i když se to na první pohled vůbec nezdá podobají vajíčkům. Po jejich namletí a smíchání s vodou získáte gel, který se chová stejně jako vajíčko. Říkám tomu chia vajíčko:-). Drží těsto pohromadě, s těstem se dobře pracuje a výsledek je perfektní. Stačí tedy použít chia semínka namísto vajec a výsledkem jsou stejně dobré linecké sušenky jako ty s vajíčkem. Jsou jen o něco tmavší kvůli semínkům, ale to už je jen detail a na chuti to nic nemění.
Chia semínka se už dnes dají sehnat velice levně a tak mnohdy vyjdou levněji než vajíčka. Ochutnejte je a napište mi do komentáře jak vám tyto bezvaječné sušenky chutnaly. Za mě jsou vynikající a chutnají stejně dobře jako původní recept(
SUROVINY
- 210g hladké mouky
- 140g máslo nebo rostlinné máslo (Alsan nebo jiná značka)*
- 70g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 20g chia semínek (2 a ½ lžíce)
- 4 lžíce studené vody
- ½ lžičky citrónové šťávy
- +marmeláda na slepení
*seženete v prodejně se zdravou výživou, ale také v Globusu. Rostlinné máslo použijte pokud jste vegan anebo nesmíte laktózu.
Pomůcky: váleček, pečící papír, vykrajovátka
Postup
- Chia semínka rozmixujte na prášek. Ideální je si připravit větší množství, které využijete do dalších receptů, protože je to na mixování dost málo. Malé množství melu v elektrickém mlýnku na kávu, v tom to jde perfektní.
- Mouku, prosátý cukr, máslo, citrónovou šťávu a vanilkový cukr dejte do mísy.
- Mletá chia semínka smíchejte s vodou, promíchejte a ihned přidejte do mísy k ostatním surovinám. Když budete čekat, gel moc zhoustne a bude se s ním hůře pracovat. Vše dobře promíchejte a když už těsto tolik nelepí propracujte i rukama. Nebo použijte kuchyňského robota.
- Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc odležet v lednici (minimálně 4 hodiny).
- Druhý den těsto vyválejte na pomoučněném vále. Sušenky nedělejte moc tenké, aby se nelámaly. Vykrájejte kolečka nebo jiné tvary a přendejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pro klasické linecké nezapomeňte polovině sušenek udělat dírku. Doma jsme to vždycky dělaly kovovým náprstkem, teď používám kovové brčko od Jardy.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů na středním roštu 10 minut. Hned jak uvidíte první známky tmavnutí okrajů vyndejte. To je přesně ta správná chvíle na vytažení.
- Opakujte postup do spotřebování celého těsta.
- Sušenky po vychladnutí namažte džemem nebo náplní a slepte dohromady.
Tipy na linecké cukroví:
- Těsto by mělo být co nejstudenější, aby byly sušenky krásně křehké. Proto ho vyndejte z lednice, rovnou vyválejte a co nejrychleji upečte. Dlouhé hnětení by těsto jen zbytečně ohřálo.
- Vrchní část sušenek nejdříve pocukrujte a pak teprve slepte džemem. Džem zůstane krásně lesklý a ne kalný.
- Sušenky pečte na 170 stupňů nebo klidně o něco déle na 160. Při vyšší teplotě budou sušenky tužší.
Skladování: v chladu (spíž nebo jiné chladné místo). Balkón se mi moc neosvědčil kvůli vlhkosti, která se dostane i do krabiček. V lednici sušenky nebudou měknout, jsou výborné hned první den, ale pro změknutí potřebují být nějakou dobu při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 měsíc (možná i déle)