Dnešní recept bude bezlepkový. Je ale samozřejmě vhodný pro kohokoliv, kdo má rád sladké😊. Doma jsem už celý měsíc koukala na pytel kukuřičné mouky, který jsem si koupila. Dlouho jsem nevěděla, co z ní udělat, nemám s ní totiž skoro žádné zkušenosti (ani s bezlepkovým pečením). Hledala jsem i na internetu, ale moc jsem toho nenašla. Ve finále jsem se na hledání vykašlala a začala zkoušet metodou pokus omyl – použít kukuřičnou mouku namísto pšeničné.

Lívance jsou udělat snad z každé mouky, která existuje, ty se povedly na jedničku a recept na ně tu již brzy najdete. Ovšem udělat piškot bez lepku? To mi tedy přišla jako výzva. Někdy mi při použití bezlepkové mouky těsto nedrželo pohromadě, rozpadalo se anebo se nedalo jíst, protože bylo strašně suché. Tenhle piškot se ale povedl na jedničku. Nakonec jsem pekla hned 2 – jeden pro mě a Jardu a druhý pro kamaráda, který nesmí lepek.

 

Dort zmizel během pár minut, jsem ráda, že vůbec vydržel na těhle pár fotek:-D

 

Dort můžete nechat jen posypaný moučkovým cukrem anebo dát dovnitř nějakou náplň. Jelikož máme ještě pár dnů přísun čerstvých malin ze naší mini zahrádky, udělala jsem malinovou omáčku. Omáčka se částečně vsákla do piškotu a ta kombinace je fantastická. Možná ještě šlehačka navrch nebo poleva z bílé čokolády? Těch kombinací je mnoho, základem je chutný piškot, a to tenhle za mě rozhodně je!

 

Budete potřebovat:

  • 4 vejce vel. M (205 gramů)
  • 110g moučkového cukru
  • 110g hladké kukuřičné mouky (kupuji na Pytlici.cz)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu*

*extrakt si vyrábím sama z vanilkového lusku a vodky nebo rumu:-).

 

Tenhle krásný poklop na dorty a jiné dezerty jsem objevila na Zalando Lounge . Na fotkách vypadá báječně a navíc je jídlo chráněné před prachem a hmyzem (v mém případě i před kočkami). 

 

Postup:

Základem nadýchaného piškotu jsou vyšlehaná vajíčka. Dejte je do robota a šlehejte po dobu 10 minut. Musí z nich vzniknou krásně nadýchaná žlutá pěna. Případně použijte ruční šlehač (akorát si dělejte přestávky, ať ho neuvaříte).

Moučkový cukr prosijte. Robota zapněte na nízkou rychlost a pěkně pomalu po lžících do těsta přidávejte cukru.

Poté přidejte kukuřičnou mouku a míchejte, dokud se vše nespojí.

Piškot přelijte do kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem nebo jí vymažte a vysypte moukou.

Pečte v předehřáté troubě na teplotu 180 stupňů 20 minut.

Vyndejte, nechte vychladnout a poté vyndejte z formy. Ideální je forma se sundavacím dnem.

 

Malinová omáčka:

  • 100g červených malin
  • 50g třtinového cukru
  • 50g vody
  • 2 lžičky vanilkového pudingu (10 gramů)

 

Maliny dejte vařit do malého hrnce společně s cukrem. Rozmačkejte je vidličkou. Puding rozmíchejte ve vodě, přidejte k malinám a vařte do zhoustnutí 1-2 minuty.

Piškot podélně rozřízněte,

potřete vychladlou omáčkou a přiklopte.

Posypte moučkovým cukrem a je to.