Včera mi ráno volali rodiče, že se mnou přijedou oslavit narozeniny. Přiznám se, že jsem v tom shonu na ty narozeniny úplně zapomněla. Každý rok si peču dort sama, asi jsem divná, ale nechci se o tu radost z pečení dortu připravit:-D. Lednice skoro prázdná, co upéct?

Nakonec jsem v lednici objevila ricottu a ta mě zachránila. Upekla jsem takový cheesecake, nebo jak to nazvat. Protože je bez korpusu, je bezlepkový. Do těsta i na ozdobu jsem použila pár kumquatů – to jsou takové mini pomeranče. Mohou se jíst i se slupkou. Pár jsem jich nakrájela do těsta a dort pak ozdobila kolečky kumquatu.

Ještě jsem chtěla dort polít želatinou s pomerančovou šťávou, ale tu jsem doma neměla. Podle mě by to bylo skvělé. Příště to musím vyzkoušet. Určitě to jde upéct i bez kumquatu. Dort můžete posypat lesním ovocem anebo skořicovým cukrem. Minule jsem ho dělala právě se skořicovým cukrem a byl vynikající.

 

Suroviny:

  • 470g plnotučného mléka
  • 250 ricotty (stačí i 200 gramů)
  • 150g krupicového cukru
  • 130g hladké mouky
  • 70g másla
  • 2 vejce (100 gramů)
  • Kůra z ½ citrónu
  • Volitelně: 3 kumquaty a pár na ozdobu

 

Kumquat

Kumquat je takový mini pomeranč nebo mandarinka. Sehnala jsem ho na Rohlik.cz. 100 gramů stálo 44 korun. Kumquat se jí i se slupkou. Je slaďoučká a ani trochu hořká, uvidíte, že je opravdu dobrá😊.

 

Postup

Máslo s cukrem vyšlehejte. Přidejte zbytek a metličkou dobře promíchejte. Oproti klasickému těstu je tohle těsto hodně vodové. Spíše jako na palačinky. Tak je to v pořádku. Já jsem do těsta ještě přidala 3 kumquaty. Mají jedlou slupku, proto jsem je nakrájela na mini kousky a přimíchala do těsta.

Těsto nalijte do dortové formy a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů (střední rošt).

Pečte 35-40 minut. Až bude dort na dotek pevný a ne tekutý, je hotový.

Dort nechte zcela vychladnout (minimálně 15 minut). Musí se ještě zpevnit. Vyndejte ho z formy a dejte ještě na chvilku do lednice. Nejlépe chutná vychlazený.

Na ozdobu jsem použila kumquat nakrájený na kolečka. Použít můžete i lesní ovoce nebo dort podávat s vanilkovou zmrzlinou.

Poznámky k receptu:

  • Pokud máte formu bez sundavacího boku, například silikonovou (tu mám právě já). Tak dejte dort po vychladnutí do lednice i s formou a nechte ho alespoň 2 hodiny ztuhnout. Poté kraje projeďte nožem a dort překlopte na talíř. Položte na něj druhý talíř a překlopte ho zpátky.
  • Na ozdobu je vynikající skořicový cukr (hodně skořicového cukru). Dort cukrem posypejte až před podáváním, jinak by se mohl začít rozpouštět. Pro karamelový nádech použijte skořicový třtinový cukr anebo dort posypte troškou třtinového cukru. Dort je skvělý i bez ovoce, jen posypaný skořicovým cukrem.
  • Skvělé by bylo i lesní ovoce, maliny, borůvky, ostružiny…
  • Dort také můžete ozdobit konzervovanými mandarinkami nebo lesním ovocem a zalít dortovým želé. Pokud budete dort polévat želé, nechte ho ve formě a vyndejte ho až po ztuhnutí želatiny.
  • Příště bych chtěla k dortu udělat pomerančovou omáčku, podle mě musí tato kombinace chutnat fantasticky!