Kdo rád peče? Já se taky hlasím. Peču a hrozně moc ráda. Už teď se těším na Vánoce až budu mít důvod stát u trouby celý den 😊
Dneska mám pro vás sušenky z kokosové mouky slazené javorovým sirupem. Kokosovou mouku jsem zatím použila jen párkát v životě. Kokosová mouka je totiž bez lepku a tak jsem úplně nevěděla, jak ji používat. Začala jsem tím nejjednodušším a tím jsou sušenky. Třeba bezlepkové pečivo je pro mě zatím velký oříšek, ale sušenky se mi naštěstí ve většině případů povedou. K narozeninám jsem dostala pravý javorový sirup a tak jsem s ním nahradila veškerý cukr. Když ho ve filmech lijí po litrech na lívance vůbec neslintám a nezávidím:-D. U nás to bohužel není moc levná záležitost, proto s ním ve většině případů šetřím.
Kdo chce, může sušenky vylepšit přidáním hořké čokolády nebo sušeného ovoce (například brusinek). Recepty, kde stačí všechny suroviny smíchat a dát upéct mám neraději. A přesně takový bude dnešní recept.
Suroviny
- 80g másla
- 70g javorového sirupu
- 45g kokosové mouky
- 20g hořkého kakaa
- 2 vejce
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva (bezlepkový)
- Sůl
Volitelně: 50g hořké čokolády
Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte. Můžete použít změklé máslo abyste si ulehčili míchání. Ručně nebo v robotu propracujte.
Čokoládu nakrájejte na kousky a přidejte do těsta.
Nyní z těsta odeberte kousek a vytvarujte kuličku. Abych měla všechny kuličky stejně velké, používám vždy 1 polévkovou lžíci. Kuličky pak zmáčkněte rukou nebo pomocí vidličky. Těsto už svůj tvar nezmění. Sušenky budou po upečení vypadat přesně tak, jak je dáte na plech. Proto je nutné je trochu zmáčknou.
Pečte v předehřáté troubě na středním roštu 12-15 minut na 175 stupňů. Moje se pekly 15 minut, ale respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Sušenky po vychladnutí přendejte do zavírací dózy nebo je rovnou snězte😊.
Skladování: při pokojové teplotě