Recept na skvělou a zdravou svačinku – rýžové chlebíčky s čokoládou. Rýže je přirozeně bezlepková potravina. I v případě bezlepkové diety si tedy na této svačince můžete pochutnat. Příprava chlebíčků vám nezabere víc než 5 minut. Můžete si je připravit k svačině anebo kdykoliv, když vás bude honit mlsná. Pozor, jsou silně návykové!
Suroviny:
- Rýžové chlebíčky – nesolené
Chlebíčky kupuji po 20 kusech v Lidlu za 20Kč
- Hořká/mléčná nebo bílá čokoláda*
*čokoláda by lepek neměla obsahovat, ale raději se přesvědčte jestli tam není.
Pomůcky:
- Miska na vodní lázeň + malý hrnec s vodou nebo miska do mikrovlnné trouby
- Lžička
Kolik čokolády budete potřebovat?
Já jsem na 14 chlebíčků použila 140 gramů čokolády. Přibližně tedy 10 gramů čokolády na 1 chlebíček.
Postup
- Rýžové chlebíčky vyndejte z obalu a rozložte na plech nebo nějakou rovnou podložku. Polít můžete jen ty, co hned sníte anebo si je připravit do zásoby.
- Čokoládu nalámejte na kousky a dejte rozpustit. Já jsem čokoládu rozpustila ve vodní lázni – tedy na sporáku, v misce, kterou jsem dala do malého hrnce s vodou. Voda se nesmí dostat k čokoládě, jinak se srazí. Proto teplotu nastavte na střední, aby voda moc nebublala.
- Za občasného míchání čokoládu rozehřejte. Nezahřívejte jí zbytečně dlouho, hned jak bude skoro rozpuštěná míchejte a on už se ten zbytek rozpustí.
- Jednotlivé druhy čokolády rozpouštějte odděleně. Pokud budete misku mýt, nezapomeňte jí před přidáním čokolády vytřít utěrkou dosucha.
- Nyní si připravte lžičku. Na 1 chlebíček jsem použila 1 lžičku čokolády a podle mě to bylo tak akorát. Čokoládu nalijte na chlebíček a rozetřete do stran. Potřete pouze jednu stranu.
- Polité chlebíčky dejte do lednice, aby čokoláda zatuhla. Pokud jste nedočkavý, můžete je dát do mrazáku, kde čokoláda ztuhne během chvilky. Samozřejmě je můžete jíst i když je čokoláda ještě tekutá. Jarda mi taky pár chlebíčků snědl, než jsem je stihla dát do lednice.
- Po ztuhnutí čokolády chlebíčky snězte anebo uložte do dózy. Skladujte v lednici, aby se čokoláda neroztekla.
TIP
Chlebíčky můžete posypat různým posypem, a ještě je vylepšit. Například chia semínka, posekané oříšky, strouhaný kokos a další.
Poznámky k receptu:
- Chlebíčky použijte nesolené. Ty solené by nechutnaly moc dobře. I když možná s hořkou čokoládou by to špatné nebylo:-).
- Nemáte dostatek čokolády? Přidejte do ní trošku kokosového oleje. Tím jí naředíte a vyjde vám na více chlebíčků. K potírání chlebíčku můžete použít silikonovou mašlovačku, abyste dosáhly ještě tenčí vrstvy. Já jsem další den recept opakovala a na 200 gramů čokolády jsem přidala 20 gramů kokosového oleje.