Recept na piškoty z rýže už na této stránce není žádná novinka. Tentokrát mám ale pro vás recept na rýžové piškoty z pytlíku rýže. Nemusíte tedy kupovat rýžovou mouku, ale stačí když doma budete mít sypanou nebo sáčkovou rýži. Základem rýžových piškotů je rýžová mouka a tu si doma můžete velice snadno a levněji vyrobit.
Suroviny
Na 500g rýžové mouky (10 várek/plechů piškotů)
500g bílé rýže*
*používám dlouhozrnnou nebo kulatozrnnou, ale zatím mi recept fungoval se všemi druhy bílé rýže loupané, takže volba je jen na vás.
Na 1 plech rýžových piškotů (45 kusů)
- 50g domácí rýžové mouky
- 45g cukru krupice
- 2 vejce vel. M
Příprava
Nejdříve vyrobte rýžovou mouku. Až budete mít mouku hotovou uložte jí do zavírací dózy. Vždycky když budete dělat piškoty budete potřebovat 50 gramů mouky. Vystačí vám tedy na desetkát= 450 piškotů=10 plechů nebo ji použijte na přípravu rýžové kaše a spousty dalších receptů.
Rýžová mouka:
- Rýži v sítu dobře propláchněte studenou vodou. Na výrobu rýžové mouky se používá rýžová mouka nevařená, nikdy jí tedy nevařte
- Přesypte ji do misky a zalijte dvojnásobným množstvím vody (nemusí to být přesně, prostě ji ponořte)
- Nechte 1 hodinu rýži namáčet.
- Rýži znovu přeceďte
- Na linku si rozložte utěrku a namočenou rýži na ni rozdrobte. Měla by být dost měkká aby se dobře drolila
- Nechte 35 minut schnout (nastavte si minutky). Je potřeba aby jen oschla, nesmí se vysušit úplně.
- Rýži přesypte do mixéru a mixujte dokud nezačne prášit. Pokud nejde rozmixovat vůbec vysypte ji a nechte dalších 15 minut schnout.
- Rýžovou mouku prosijte a to co zbyde v sítu znovu rozmixujte.
- Na sporáku si rozehřejte na nejnižší teplotu větší pánev (nasucho). Rýžovou mouku na ní nasypte a za stálého míchání vařte dokud nepřestane z mouky stoupat pára. Tím vypaříte z mouky všechnu vodu. Po vypaření vody se získáte bílou a sypkou mouku. Dávejte pozor aby mouka nezhnědla. Další možnost je rozložit mouku v tenké vrstvě na utěrku a nechat 8-12 hodin schnout. Občas můžete promíchat.
- Před uložením do dózy se ujistěte že je rýže na dotek úplně suchá.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 6 měsíců
Rýžové piškoty:
Když máte mouku vyrobenou můžete přejít k výrobě piškotů. Teď už to bude rychlovka:
Pomůcky: cukrářský nebo igelitový sáček, nízký plech, pečící papír, elektrický šlehač nebo metlička
- Bílky vyšlehejte do tuha
- Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru a ještě minutu pokračujte ve šlehání. Cukr se začne rozpouštět a sníh zahustí.
- Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům. Stačí pár promíchání (aby těsto nespadlo).
- Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků)
- Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šíři cca 1,5 cm.
- Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Toto těsto se nedá schovávat je potřeba ho ihned použít. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru. Velikost piškotu doporučuji o něco menší než je v obchodě aby byly piškoty křupavé, ale nepřipálené. V případě větších piškotů snižte teplotu na 160 stupňů.
- Pečte v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 170 stupňů 10-12 minut dozlatova. Pokud jsou některé piškoty měkké, ale chcete je křupavé nechte je přes noc vyndané na lince a pak je teprve uložte do dózy.
- Vychladlé piškoty uložte do sáčku nebo uzavíratelné dózy
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 měsíc