Větrníky a věnečky jsou další zákusky kterých se na bezlepkové dietě nemusíte vzdát. Odpalované těsto je vyrobené z kukuřičné mouky a ta je absolutně bez lepku. Těsto můžete použít i profiterolky což jsou kuličky z odpalovaného těsta naplněné krémem nebo zmrzlinou a na závěr zalité do čokoládové omáčky. Kukuřičná mouka je zdravější než mouka pšeničná. Odpalované těsto si můžete udělat i pokud nemáte bezlepkovou dietu a jen si chcete vyzkoušet něco jiného nebo toužíte po zdravější a lehčí variantě oblíbeného zákusku.
Suroviny
- 250ml vody
- 160g kukuřičné mouky hladké
- 80g hery nebo másla
- 4 vejce M-L
- 2 lžičky vanilkového pudingu/kukuřičného škrobu
- 1 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
Příprava
- Tuk a vodu přiveďte k varu a odstavte
- Přidejte kukuřičnou mouku a promíchejte
- Těsto nechte 5 minut vychladnout a poté vmíchejte celá vejce
- Ručně nebo elektrickým šlehačem vymíchejte hladké těsto
- Sáčkem stříkejte na plech požadované tvary
- Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů než těsto vyběhne (asi 3-5 minut). Poté ztlumte na 190 stupňů a pečte dozlatova 10-15 minut. Během pečení neotvírejte dvířka trouby, aby těsto nespadlo.
- Po vychladnutí rozřízněte a plňte náplní
Použití: na větrníky, věnečky, profiteroles, mražené větrníky s náplní
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 1 týden