Hledáte pečivo, které má skvělou výživovou hodnotu a zároveň vám dlouho vydrží? Anebo potřebujete, aby neobsahovalo lepek?

Tyhle krekry jsou bez lepku, a dokonce zcela bez mouky. Je to jako kouzlo. Jak tedy drží pohromadě? Můžou za to chia semínka a semínka lněná. Společně s vodou vytvoří takový gel a tím v receptu zcela nahradí lepek. Upečené krekry jsou krásně křupavé a jelikož to není klasické pečivo, mají i velmi dlouhou trvanlivost. Když se vám k nim do dózy nedostane voda, vydrží velice velice dlouho.

 

Budete potřebovat:

 

Lněná semínka rozmixujte na prášek. Přidejte chia semínka, sezam, dýňová semínka, sůl, a nakonec i vodu. Promíchejte a nechte 30 minut pod utěrkou. Těsto poté promíchejte, už bude pěkně husté.

Připravte si velký nízký plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou na pečení. Těsto na něj rozetřete nejlépe pomocí silikonové stěrky (nic se k ní nepřilepí).

Pečte na 180 stupňů 30 minut. Vyndejte a nechte 5 minut zchladnout, aby se těsto zpevnilo. Poté nakrájejte na velké čtverečky, opatrně podeberte a otočte. Může se stát, že těsto bude ještě moc mokré a možná ho bude třeba ještě trochu dopéct.

Když máte otočeno, vraťte krekry do trouby a pečte, dokud nebudou upečené dokřupava. Když jsem je ochutnala měkké, nebylo to ono. Křupavé chutnají mnohem mnohem lépe.

Upečené krekry dejte vychladnout na mřížku a poté uložte do dózy.

 

Ke krekrům si nejraději dávám hummus a okurku, je to vynikající kombinace. Anebo jinou domácí pomazánku.