Recept na kokosové vánoční cukroví. Jako základ jsem použila domácí rýžové piškoty. Použít můžete i kupované bezlepkové piškoty, ale doporučuji si je vyrobit. Je to levnější, a navíc to zabere jen pár minut času. Recept na rýžové piškoty najdete hned na začátku receptu 😊. Nepečené cukroví mám moc ráda. Stačí vše smíchat, vytvarovat a je hotovo. Stejně tak je tomu i těchto kokosových kuliček. Nemá sice tak dlouhou trvanlivost jako cukroví pečené, ale zase když dojde máte za chvilku vyrobené nové.

Suroviny

Na kokosové kuličky:

  • 150g rýžových piškotů (recept najdete dole)
  • 100g másla
  • 50g strouhaného kokosu
  • 20g cukr moučka
  • 3 lžíce vaječného likéru nebo rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • + 2-4 lžičky mléka, vody nebo dalšího likéru/rumu

 

Na rýžové piškoty:

  • 100g rýžové mouky*
  • 90g cukru krupice
  • 4 vejce velikosti M

*musí to být rýžová mouka, nikoliv krupice

Příprava

Rýžové piškoty:

  1. Bílky vyšlehejte dotuha
  2. Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru, a ještě minuty pokračujte ve šlehání. Cukr se začne rozpouštět a sníh zahustí.
  3. Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům. Stačí pár promíchání, aby těsto nespadlo.
  4. Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků)
  5. Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šíři cca 1,5 centimetru.
  6. Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru. Velikost piškotu doporučuji o něco menší, než je v obchodě, aby byly piškoty křupavé, ale nepřipálené. V případě větších piškotů snižte teplotu na 160 stupňů. Piškoty stříkejte docela blízko k sobě. Když se někde slepí ani to nevadí, protože je budete beztak mlít na prášek. Nebo počkejte a dejte je upéct na druhý plech. Plechy dávejte do trouby hned po sobě, aby těsto nestihlo moc spadnout.
  7. Pečte v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 170 stupňů 10-12 minut dozlatova. Pokud jsou některé piškoty měkké, nechte je přes noc vyndané na lince. Do receptu budete potřebovat mleté piškoty, takže musí být tvrdé.

 

Těsto na kokosové kuličky:

  1. Piškoty namelte v robotu/mixéru na prášek. Také je můžete namlít válečkem, kterým je několikrát přejedete.
  2. Přidejte změklé máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, vanilkový cukr a vaječný likér nebo rum. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Zkuste vytvarovat kuličku. Pokud se těsto drolí přidejte 2 lžičky mléka nebo vody, zkuste znovu a podle potřeby ještě 1 nebo 2 lžičky přidejte. Kuličky se rozpadat nemají, naopak se mají tvarovat docela lehce,
  3. Z nepečeného těsta vytvarujte kuličky.  
  4. Když máte kuličky vyválené je čas je obalit. Na obalení si připravte misku nebo hluboký talíř se strouhaným kokosem. Těsto samo o sobě moc nelepí, takže si připravte misku se studenou vodou. Kuličku dejte na vidličku a ponořte jí do vody. Ve vodě jí nedržte, jen ponořte a hned vyndejte. Před obalením nechte kuličku ještě okapat ať si do kokosu nezanášíte zbytečně vodu. Poté kuličky obalte ve strouhaném kokosu.
  5. Když jsou všechny kuličky obalené můžete je dát ztuhnout do lednice.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: maximálně 1 týden