Recept na kokosové vánoční cukroví. Jako základ jsem použila domácí rýžové piškoty. Použít můžete i kupované bezlepkové piškoty, ale doporučuji si je vyrobit. Je to levnější, a navíc to zabere jen pár minut času. Recept na rýžové piškoty najdete hned na začátku receptu 😊. Nepečené cukroví mám moc ráda. Stačí vše smíchat, vytvarovat a je hotovo. Stejně tak je tomu i těchto kokosových kuliček. Nemá sice tak dlouhou trvanlivost jako cukroví pečené, ale zase když dojde máte za chvilku vyrobené nové.
Suroviny
Na kokosové kuličky:
- 150g rýžových piškotů (recept najdete dole)
- 100g másla
- 50g strouhaného kokosu
- 20g cukr moučka
- 3 lžíce vaječného likéru nebo rumu
- 1 vanilkový cukr
- + 2-4 lžičky mléka, vody nebo dalšího likéru/rumu
Na rýžové piškoty:
- 100g rýžové mouky*
- 90g cukru krupice
- 4 vejce velikosti M
*musí to být rýžová mouka, nikoliv krupice
Příprava
Rýžové piškoty:
- Bílky vyšlehejte dotuha
- Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru, a ještě minuty pokračujte ve šlehání. Cukr se začne rozpouštět a sníh zahustí.
- Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům. Stačí pár promíchání, aby těsto nespadlo.
- Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků)
- Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šíři cca 1,5 centimetru.
- Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru. Velikost piškotu doporučuji o něco menší, než je v obchodě, aby byly piškoty křupavé, ale nepřipálené. V případě větších piškotů snižte teplotu na 160 stupňů. Piškoty stříkejte docela blízko k sobě. Když se někde slepí ani to nevadí, protože je budete beztak mlít na prášek. Nebo počkejte a dejte je upéct na druhý plech. Plechy dávejte do trouby hned po sobě, aby těsto nestihlo moc spadnout.
- Pečte v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 170 stupňů 10-12 minut dozlatova. Pokud jsou některé piškoty měkké, nechte je přes noc vyndané na lince. Do receptu budete potřebovat mleté piškoty, takže musí být tvrdé.
Těsto na kokosové kuličky:
- Piškoty namelte v robotu/mixéru na prášek. Také je můžete namlít válečkem, kterým je několikrát přejedete.
- Přidejte změklé máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, vanilkový cukr a vaječný likér nebo rum. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Zkuste vytvarovat kuličku. Pokud se těsto drolí přidejte 2 lžičky mléka nebo vody, zkuste znovu a podle potřeby ještě 1 nebo 2 lžičky přidejte. Kuličky se rozpadat nemají, naopak se mají tvarovat docela lehce,
- Z nepečeného těsta vytvarujte kuličky.
- Když máte kuličky vyválené je čas je obalit. Na obalení si připravte misku nebo hluboký talíř se strouhaným kokosem. Těsto samo o sobě moc nelepí, takže si připravte misku se studenou vodou. Kuličku dejte na vidličku a ponořte jí do vody. Ve vodě jí nedržte, jen ponořte a hned vyndejte. Před obalením nechte kuličku ještě okapat ať si do kokosu nezanášíte zbytečně vodu. Poté kuličky obalte ve strouhaném kokosu.
- Když jsou všechny kuličky obalené můžete je dát ztuhnout do lednice.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: maximálně 1 týden