Bešamel je omáčka z másla, mouky a mléka které po smíchání vytvoří hladký krém. Používá se jako základ pro výrobu různých omáček nebo na přípravu lasagní. Recept na boloňské lasagne ve kterých bešamel používám najdete brzy na těchto stránkách.

SurovinY

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 110g másla
  • 75g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžíce cukru (pro sladší chuť)
  • 1/8 lžičky pepře
  • Špetka muškátového oříšku

 

 

Příprava

  1. Máslo rozehřejte v hrnci. Za stálého míchání přidejte mouku. Míchejte dokud nespadne pěna, asi tak minutu. Jíška má ale zůstat světlá, takže pozor na dlouhé smažení.
  2. Připravte si metličku a během míchání metličkou přilijte mléko. Pokračujte v míchání, dokud všechny hrudky nezmizí.
  3. Ztlumte teplotu a za častého míchání vařte do zhoustnutí 15-20 minut.
  4. Na závěr omáčku osolte, opepřete a přidejte i špetku muškátového oříšku.

 

Použití: do boloňských nebo špenátových lasagní nebo jako základ pro přípravu omáček (třeba sýrové)…