Bazalka chutná skvěle nejen v těstovinách, ale také ve sladkých limonádách. Protože chutná nejlépe spolu s citrónem uvařila jsem z ní bazalkový citrónový sirup. Stačí přidat perlivou nebo neperlivou vodu a vynikající limonáda je hotová.

Suroviny

  • 250ml vody
  • 200g cukru (bílý nebo třtinový)
  • 25g listů čerstvé bazalky (je to asi 25 listů)
  • 1 citrón

Příprava

  1. Umytou bazalku posekejte nadrobno. Spolu s vodou, citrónovou šťávou z jednoho citrónu a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut, poté odstavte ze sporáku.
  2. Bazalkový sirup nechte vychladnout. Když je sirup studený můžete ho přecedit. Z lístků bazalky vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
  3. Podle chuti můžete přidat citrónovou šťávu nebo špetku kyseliny citronové.
  4. Sirup přelijte do čistých lahví a uzavřete.

 

Pro delší trvanlivost: Láhve nebo sklenice vložte do 85 stupňové vody a sterilizujte 15 minut. Poté sirup opatrně vytáhněte z vody nebo počkejte až voda vychladne. Otřete do sucha a po vychladnutí uložte.

 

Použití: na přípravu limonády. Zalijte perlivou nebo neperlivou vodu a podávejte. Také chutná skvěle s kousky ovoce (borůvky, jahody…)

 

Skladování: v chladu

Trvanlivost: 1 rok