Bazalka chutná skvěle nejen v těstovinách, ale také ve sladkých limonádách. Protože chutná nejlépe spolu s citrónem uvařila jsem z ní bazalkový citrónový sirup. Stačí přidat perlivou nebo neperlivou vodu a vynikající limonáda je hotová.
Suroviny
- 250ml vody
- 200g cukru (bílý nebo třtinový)
- 25g listů čerstvé bazalky (je to asi 25 listů)
- 1 citrón
Příprava
- Umytou bazalku posekejte nadrobno. Spolu s vodou, citrónovou šťávou z jednoho citrónu a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut, poté odstavte ze sporáku.
- Bazalkový sirup nechte vychladnout. Když je sirup studený můžete ho přecedit. Z lístků bazalky vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
- Podle chuti můžete přidat citrónovou šťávu nebo špetku kyseliny citronové.
- Sirup přelijte do čistých lahví a uzavřete.
Pro delší trvanlivost: Láhve nebo sklenice vložte do 85 stupňové vody a sterilizujte 15 minut. Poté sirup opatrně vytáhněte z vody nebo počkejte až voda vychladne. Otřete do sucha a po vychladnutí uložte.
Použití: na přípravu limonády. Zalijte perlivou nebo neperlivou vodu a podávejte. Také chutná skvěle s kousky ovoce (borůvky, jahody…)
Skladování: v chladu
Trvanlivost: 1 rok