Vafle z batát? Sladké brambory se jim neříká pro nic za nic. Jsou opravdu sladké a proto se hodí pro použití do sladkých jídel. Vafle děláme každý víkend, hlavně v neděli. Snažím se dělat po každé jiný druh, ale naštěstí je možností tolik, že mi asi nikdy nedojdou. Už jsem dělala batátové brownies, proč tedy neudělat i vafle? Stačí brambory uvařit a rozmačkat na kaši. Právě kaši z batát pak můžete použít do dalších receptů jako jsou lívance nebo brownies. Se syrovými bramborami by to nešlo, vždy je nutné je uvařit.
Jsou v nich také ovesné vločky, vafle tedy budou mít vysoký obsah vlákniny. Obsahují méně mouky než běžné vafle a to díky batátovému pyré a vajíčkům.
Teď už jen zbývá vymyslet s čím budete vafle podávat. Bude to rozteklá hořká čokoláda, čokoládová avokádová omáčka, zmrzlina nebo šlehačka?
Budete potřebovat:
- 210g vařených batát
- 150g mléka
- 70g hladké mouky
- 50g ovesných vloček
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (10g)
- ¾ lžičky mleté skořice
- Špetka mořské soli
Batáty neloupejte. Dejte je celé do studené vody a přiveďte k varu. Stačí střední teplota, aby nepřetekla voda. Vařte doměkka cca 50-60 minut (záleží na velikosti). Použijete párátko nebo špejli. Musí být měkká až do středu.
Uvařené batáty sceďte, nechte vychladnout a oloupejte. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory udělejte z brambor pyré.
Ovesné vločky nasypte do mixéru a udělejte z nich mouku (trvá to 1-2 minuty).
Přidejte batátové pyré, mléko, vejce, kypřicí prášek, skořici i sůl a hladkou mouku. Krátce mixujte do spojení všech surovin.
Směs přelijte zpátky do mísy a můžete dát rozehřát vaflovač. Poprvé ho vždy raději vymažu aby se vafle nepřichytily. Raději ho vymažte oleje nebo máslem a to horní i dolní část.
Naběračkou rozlijte těsto do vaflovače, zaklopte a pečte 4-6 minut (až půjde víko zvednout a vafle se odlepí jsou hotové).
Pokračujte se zbytkem těsta do spotřebování.
Podávejte samotné, s moučkovým cukrem, čokoládovou omáčkou, zmrzlinou nebo ovocem
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
Další recepty ze sladkých brambor:
Večeře, která je skoro bez práce. Pečené batáty plněné kukuřicí, fazolemi, paprikou, sýrem a dresinkem. Dresink je ze zakysané smetany a ve spojení se sladkými bramborami chutná prostě fantasticky!
Vafle jsou jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Nejraději mám právě vafle batátové. Ještě lépe chutnají s čokoládovou omáčkou z avokáda, kakaa a mléka.
https://www.zijemehomemade.cz/batatove-hranolky/
Hranolky ze sladkých brambor. Stejně jako chipsy budete na přípravu těchto hranolek potřebovat troubu. Snížíte tím množství použitého oleje a vytvoříte tak zdravou a chutnou přílohu. Samotné s jogurtem nebo zakysankou či jako příloha jídlu.
Tak trochu jiné francouzské brambory. Zapečené batáty se zeleninou, vajíčkem a jarní cibulkou. Dají se připravit pokaždé trochu jinak. Vylepšit je můžete pečeným masem, šunkou, sýrem, dresinkem…
Skvělé brownies z rozmačkaných batát. Tyto brownies jsou vláčné a určitě si je hned zamilujete. Brownies mají být jakoby nedopečené, nikoliv suché. Když do nich přidáte batáty, budou chutnat přesně tak, jak správné brownies chutnat mají.
Tento salát nejen nádherně vypadá, ale také výborně chutná. Barvičky na talíři jsou pastvou pr