Moje první vzpomínka na kostkový cukr se datuje přilbižně 20 let zpátky. Vzpomínám si, že mi bylo asi šest let. Chodila jsem mamku navštěvovat do kasáren kde pracovala. Nebyl tam žádný obchůdek a mě často honila mlsná. Mamka mi vždycky podala misku kostkového cukru. Pravda je že o mě minimálně na 10 minut bylo hodné tiché dítě. Vždycky jsem se hrozně těšila až ten růžový kostkový cukr zase dostanu. Pořád jsem doma otravovala ať jdeme do kasáren. Doma jsme cukr v kostkách neměli, maminka dobře věděla že by dlouho nepřežil a ze mě by bylo širokoúhlé děvčátko.

Na výroba kostkového cukru potřebujete jen cukr a vodu. Nebudeme používá umělá barviva které našemu zdraví nepřináší nic dobrého. Vybrala jsem si přírodní barviva které používám ve spoustě receptů. U těchto barviv se žádných škodlivých účinků opravdu bát nemusíte.

Suroviny

  • 100 gramů cukru krupice
  • + barvivo (viz níže)

Příprava

 

Přírodní barviva:

Světle žlutá: 1 lžička vařící vody + 1/8 lžičky mleté kurkumy (kurkumu zalijte vroucí vodou a promíchejte)

Žlutá: 1 lžička vařící vody + 1/4 lžičky mleté kurkumy (kurkumu zalijte vroucí vodou a promíchejte)

Růžová: 1 lžička řepové šťávy

Světle hnědá: 1 lžička vody + 1/2 lžičky hořkého kakaa

Tmavě hnědá: 1 lžička vody + 1 lžička hořkého kakaa

Kávová: 1 lžička vody + 1/2 lžičky rozpustné kávy

Fialová: 1 lžička borůvkové šťávy

Světle zelená: 1 lžička vody+1/4 lžičky matcha čaje nebo zeleného ječmene (práškový)

Světle zelená: 1 lžička vody + 1/4 lžičky spiruliny (práškové)

Šedá: 1 lžička vody + 1/4 lžičky černého uhlí (jedlé)- pokud není v práčku nadrťte

 

Potravinářské barvivo:

1 lžička vody + špetka sypkého nebo gelového potravinářské barviva

 

Pomůcky:

Metlička, miska, forma na kostky ledu, pralinky nebo jiné menší tvary. Používám silikonové formy kvůli snadnému vyklápění, použít ale můžete i plastové nebo kovové

  1. Cukr nasypte do mísy a přidejte suroviny na vybranou barvu.
  2. Promíchejte metličkou aby se vše dobře spojilo. Cukr by měl být vlhký, rozhodně ne promočený. Pokud se vám zdá hodně suchý ještě 1/2 lžičky přidejte.

Pozn. Pro kontrolu můžete cukr v misce zmáčknout lžičkou. Nerozpadne se, ale zůstane držet tvar.

  1. Připravte si formičky. Cukr do nich nasypte a lžící zmáčkněte
  2. Nechte na vzduchu vytvrdnout. Pro urychlení můžete formy položit na topení. Trvá to 1-2 dny (na topení rychleji). Když vám cukr na dotek přijde tvrdý zkuste jeden vyklopit. Pokud drží svůj tvar můžete vyklopit všechny.

Použití: do teplých nebo studených nápojů