Sladký banánový chlebíček se stal v poslední době mým favoritem. Přemýšlela jsem co udělat z vlašských ořechů, kterých jsme letos po okolí nasbírali více než dost. Už dlouho jsem chtěla ochutnat slavný Monkey bread – opičí chléb a tak jsem se do něj pustila.

Na tento recept jsou ideální zralé banány. Tady platí čím zralejší, tím lepší a taky sladší. Když mám doma pár přezrálých banánů, hned vím, jak je spotřebovat.

Chlebíček chutná skvěle samotný, politý čokoládou anebo potřený arašídovým máslem. Skvělá je i nutella, ghítela nebo jiné čokoládové pomazánky.

Máte doma pár zralých banánu? Vyzkoušejte tento šťavnatý opičí chléb. Je vynikající.

 

SUROVINY

  • 270g zralých banánů (2 velké banány)
  • 200g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 150g třtinového cukru
  • 70g másla
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody nebo 1 lžička kypřicího prášku
  • Volitelně: čokoládové pecičky

 

Pomůcky: forma na srnčí hřbet nebo jiná podobná

 

Chilli čokoláda + recept na čokoládové pecičky

Naposledy jsem do banánového chlebíčku přidala pecičky z bílé chilli čokolády od firmy Chilli doctor, které jsem si před pár dny vyrobila do zásoby. Stačí rozpustit čokoládu (nejen chilli, ale i hořkou či mléčnou), přelít do sáčku, ustřihnout konec sáčku a udělat kapky na pečící papír. Dejte ztuhnout do lednice a pak přesypte do sklenice. Skladujte v lednici nebo mrazáku

Přesný recept na čokoládové pecičky brzy najdete na těchto stránkách.

 

Do chlebíčku a na ozdobu jsem také použila na kousky nakrájený kdoulový sýr, což je ovocný a  moc dobrý „sýr“ od firmy Chuť Moravy. Se sýrem to nemá kromě tvaru nic společného😊. Ve skutečnosti je tento sýr vyrobený z ovoce – kdoulí. Hodí se například do dezertů anebo k sýru.

 

PŘÍPRAVA

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vajíčko, máslo a metličkou dobře promíchejte. Další možnost je dát banán do mísy a elektrickým šlehačem nebo tyčovým mixérem rozmačkat na kaši. Když je banán dostatečně zralý, jde to snadno.
  3. Ve jiné míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu (nebo kypřicí prášek). Promíchejte a pak teprve přidejte banánovou směs.
  4. Nyní je čas vmíchat čokoládové pečičky. Pár si jich ještě nechte a po nalití do formy s nimi posypte těsto.
  5. Těsto na banánový chlebíček nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pokud je ze silikonu, vymazávaní není nutné. Formu použijte na srnčí hřbet, biskupský chlebíček nebo jinou podobnou. Pokud nemáte, postačí i kulatá dortová forma.
  6. Pečte na 175 stupňů 60 minut. Jestli je chlebíček hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá můžete chlebíček vytáhnout.

Chlebíček jsem ještě posypala 100% čokoládou, kterou jsem dostala od známé z Kuby. Je dost intenzivní, tak jsem jí dala jen trošku. Trochu jsem přimíchala do těsta.

Jak vidíte, 100% kakao je tvrdé jako kámen. Intenzivní je i jeho chuť a proto ho stačí přidat velice malé množství.

 

Podávejte jen tak, s nutelou, arašídovým máslem, čokoládovou pomazánkou, vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou…

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny