Banánové pracny jsou zdravé vánoční cukroví, které je stejně jako normální pracny hotové za chvilku. Těsto se nenechává odležet, ale rovnou se jím naplní formičky. Banán v těstu nahradil většinu tuku a cukru, dále v nich najdete třtinový cukru a špaldovou mouku.  Pracny jsou měkoučké a velice vláčné. Ráda recepty střídám, protože ty samé pracny dokola už mě nebavily. Teď už se zbývá jen rozhodnout. Budou to arašídové, oříškové, kakaové nebo banánové pracny?

Suroviny

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 200g hladké špaldové mouky (nebo normální)
  • 150g třtinového cukru (nebo bílého)
  • 70g másla
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody

 

Pomůcky: forma silikonová nebo kovové formy na pracny

Příprava

  1. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vajíčko, máslo a metličkou dobře promíchejte.
  3. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Pak teprve přidejte banánovou směs a vše důkladně promíchejte.
  4. Pracnové formy vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Také můžete použít silikonovou formu na pracny, ale tu nevymazávejte.
  5. Těsto pomocí lžíce nebo sáčku s ustřihnutým rohem naplňte do formiček. Okraje otřete, aby se na nich nemohlo těsto připálit.
  6. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut dozlatova. Jestli jsou pracny hotové poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá jsou hotové.
  7. Před vyklopením nechte banánové pracny vychladnout. Pracny můžete posypat moučkovým cukrem (nebo třtinovým moučkovým cukrem) a nebo nechat neposypané.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 4 dny (možná i déle)