Banánové pracny jsou zdravé vánoční cukroví, které je stejně jako normální pracny hotové za chvilku. Těsto se nenechává odležet, ale rovnou se jím naplní formičky. Banán v těstu nahradil většinu tuku a cukru, dále v nich najdete třtinový cukru a špaldovou mouku. Pracny jsou měkoučké a velice vláčné. Ráda recepty střídám, protože ty samé pracny dokola už mě nebavily. Teď už se zbývá jen rozhodnout. Budou to arašídové, oříškové, kakaové nebo banánové pracny?
Suroviny
- 270g banánů (2 velké banány)
- 200g hladké špaldové mouky (nebo normální)
- 150g třtinového cukru (nebo bílého)
- 70g másla
- 50g vlašských ořechů
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
Pomůcky: forma silikonová nebo kovové formy na pracny
Příprava
- Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte vajíčko, máslo a metličkou dobře promíchejte.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, nadrobno pokrájené ořechy a jedlou sodu. Pak teprve přidejte banánovou směs a vše důkladně promíchejte.
- Pracnové formy vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Také můžete použít silikonovou formu na pracny, ale tu nevymazávejte.
- Těsto pomocí lžíce nebo sáčku s ustřihnutým rohem naplňte do formiček. Okraje otřete, aby se na nich nemohlo těsto připálit.
- Pečte na 175 stupňů 15-20 minut dozlatova. Jestli jsou pracny hotové poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Je-li čistá jsou hotové.
- Před vyklopením nechte banánové pracny vychladnout. Pracny můžete posypat moučkovým cukrem (nebo třtinovým moučkovým cukrem) a nebo nechat neposypané.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 4 dny (možná i déle)