Tyto skvělé muffiny jsem si pekla k snídani na druhý den. Jsou vynikající samotné anebo si je můžete vychutnat potřené arašídovým máslem, džemem nebo ghítelou. Příště bych chtěla přidat do těsta kakao nebo karob a upečené muffiny polít hořkou čokoládou.

Na přípravu muffinů budete potřebovat banány-ideálně ty hodně zralé, protože jsou sladší. Dále třtinový cukr, mouku, máslo nebo kokosový olej, vlašské ořechy, mléko, vejce jedlou sodu a tsampu. Určitě bych se zastavila u poslední surovin-tsampy. Ještě před pár týdny jsem toho o tsampě moc nevěděla. Pak jsem ji objevila na těchto stránkách: WEB a rozhodla se jí vyzkoušet. Moc mi zachutnala. Má oříškovou chuť a právě proto jsem ji použila do těchto muffinů. Více o ní najdete níže.

Muffiny jsou připravené během chvilky. Podělila jsem se o ně s celou rodinou a všem moc chutnaly. Pojďme se tedy podívat na recept:

 

Suroviny:

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 150g třtinového cukru
  • 100g hladké mouky
  • 100g tsampy
  • 70g změklého másla, ghí  nebo kokosového oleje (lze použít i slunečnicový olej)
  • 70g vlašských ořechů
  • 40g mléka (kravského nebo sójového, mandlového…)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička jedlé sody

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Příprava:

Banán rozmačkejte na kaši. Přidejte změklé máslo nebo olej, vajíčko a mléko.

V druhé misce smíchejte třtinový cukr, mouku, tsampu a jedlou sodu. Promíchejte.

Nyní misku se suchými surovinami nasypte k banánové směsi.

Vlašské ořechy nakrájejte nadrobno. Použila jsem ruční sekáček (mám doma TENTO). Nakrájené ořechy přidejte ke zbytku surovin a dobře promíchejte.

Poznámka: Podruhé jsem muffiny dělala s ghíčkem od České ghíčko. Byly snad ještě lepší než s máslem:-). Ghí je dobré pro trávení, takže po něm klidně můžete sáhnout namísto másla. Navíc má lehce oříškovou chuť a ta se do sladkých jídel hodí:-).

Těsto rozdělte do forem na muffiny. Plňte je do ¾ formy. Těsto ještě nabyde, tak to bude akorát. Používám silikonové formičky. Jsou šikovné, protože se nemusí vymazávat. Pokud máte kovovou formu, určitě ji vymažte a vysypte moukou.

Formičky vyskládejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 175 stupňů 15-25 minut. až bude špejle čistá, můžete vytáhnout.

Všechny recepty z tsampy najdete v tomto článku:

Recepty z tsampy