Tentokrát se podíváme na recept z ajurvédské kuchyně. Je to recept na banánové muffiny s kardamomem. Připravila jsem si je k snídani, a ještě mi jich pár zbylo na večer, kdy mě vždycky honí mlsná😊. Základem těchto muffinů je banán a celozrnná pšeničná mouka.

Hodně lidí má ten názor, že co je zdravé není chutné. Ochutnejte tyto muffiny a dejte mi vědět. Podle mě jsou totiž vynikající! Banán s kardamomem je luxusní kombinace. Třeba banánové lassí s kardamomem je mé nejoblíbenější.

 

Suroviny:

  • 230g zralých banánů
  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 60g kokosového oleje
  • 60g třtinového cukru
  • 30g mléka nebo rostlinného mléka
  • 5 vypeckovaných datlí
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 a ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky mleté skořice

 

Kardamom

Celý kardamom – tobolky, seženete například na www.shams.cz. Vlastně mám z tohoto obchodu i datle. Jedna krabice je málo, jsou totiž vynikající.

 

Kokosový olej

Poprvé jsem do receptu použila extra panenský kokosový olej z www.zdravizesrilanky.

 

Postup:

  1. Banán použijte ideálně zralejší. Zralejší= sladší. Pokud je banán hodně zralý, klidně snižte množství třtinového cukru. Mimochodem kromě cukru můžete použít i čekankový sirup.
  2. Banány rozmačkejte pomocí vidličky na kaši.
  3. Datle vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.
  4. Kokosový olej by měl být tekutý. Pokud není, dejte do ho misky s horkou vodou, ať se rozpustí anebo ho krátce zahřejte na sporáku. Stačí mu velice málo, aby se rozpustil.
  5. Nyní vše dejte do misky a dobře promíchejte.
  6. Těsto pomocí lžíce rozendejte do košíčků na muffiny nebo kovové formy. Použít můžete i silikonové formy na muffiny, ty jsem použila já.
  7. Vložte do předehřáté trouby (střední rošt) a pečte na 180 stupňů 20-25 minut. Až bude špejle po vytáhnutí čistá, vytáhněte.