Tentokrát se podíváme na recept z ajurvédské kuchyně. Je to recept na banánové muffiny s kardamomem. Připravila jsem si je k snídani, a ještě mi jich pár zbylo na večer, kdy mě vždycky honí mlsná😊. Základem těchto muffinů je banán a celozrnná pšeničná mouka.
Hodně lidí má ten názor, že co je zdravé není chutné. Ochutnejte tyto muffiny a dejte mi vědět. Podle mě jsou totiž vynikající! Banán s kardamomem je luxusní kombinace. Třeba banánové lassí s kardamomem je mé nejoblíbenější.
Suroviny:
- 230g zralých banánů
- 150g celozrnné pšeničné mouky
- 60g kokosového oleje
- 60g třtinového cukru
- 30g mléka nebo rostlinného mléka
- 5 vypeckovaných datlí
- 3 tobolky kardamomu
- 1 a ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ¼ lžičky mleté skořice
Kardamom
Celý kardamom – tobolky, seženete například na www.shams.cz. Vlastně mám z tohoto obchodu i datle. Jedna krabice je málo, jsou totiž vynikající.
Kokosový olej
Poprvé jsem do receptu použila extra panenský kokosový olej z www.zdravizesrilanky.
Postup:
- Banán použijte ideálně zralejší. Zralejší= sladší. Pokud je banán hodně zralý, klidně snižte množství třtinového cukru. Mimochodem kromě cukru můžete použít i čekankový sirup.
- Banány rozmačkejte pomocí vidličky na kaši.
- Datle vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky.
- Kokosový olej by měl být tekutý. Pokud není, dejte do ho misky s horkou vodou, ať se rozpustí anebo ho krátce zahřejte na sporáku. Stačí mu velice málo, aby se rozpustil.
- Nyní vše dejte do misky a dobře promíchejte.
- Těsto pomocí lžíce rozendejte do košíčků na muffiny nebo kovové formy. Použít můžete i silikonové formy na muffiny, ty jsem použila já.
- Vložte do předehřáté trouby (střední rošt) a pečte na 180 stupňů 20-25 minut. Až bude špejle po vytáhnutí čistá, vytáhněte.