Poslední dobou hodně peču. Je na to dost času, tak zkouším nové recepty. Postupně tak pro vás budu mít mnoho receptů z české i světové kuchyně. Dnes mám pro vás recept na banánovou bábovku s ghí. Skvělé je, že do bábovky můžete spotřebovat i přezrálé banány, které už by na jídlo nebyly dobré. Jako polevu jsem použila dva druhy ghíteli- kešu a lískooříškovou od firmy České ghíčko.

Tato bábovka je rychlejší než klasická, protože se nemusíte šlehat s bílky. Stačí vše smíchat a nalít do formy. Protože je v současné situaci těžké sehnat některé suroviny, najdete dole pár tipů, co čím nahradit. V této době je lepší se obchodům vyhnout nebo do nic alespoň jezdit co nejméně.

Dále v bábovce najdete vlašské ořechy. Každý rok je sbírám na stejném místě a přinesu si pár tašek. Zamrazím je a celou zimu z těchto zásob čerpám. Vlašské ořechy dodají této bábovce ořechovou chuť která skvěle doplní chuť banánu. Bábovku jsme s Jardou snědli k snídani. Vyšlo nám to na 3 dny. Je dobrá samotná anebo s marmeládou či ghítelou.

 

Suroviny:

  • 300g banánu (cca 3 banány)
  • 200g hladké mouky nebo hladké špaldové mouky 
  • 150g krupicového nebo třtinového cukru
  • 70g ghí České ghíčko
  • 50g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička jedlé sody

Poleva:

 

Postup:

Ghí nechte předem povolit (pokud ho máte v lednici), ať se s ním lépe pracuje.

Banány rozmačkejte na kaši. Přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto.

Formu na bábovku vymažte tukem a hrubou moukou. Nalijte těsto a dejte do předehřáté trouby.

Pečte na 175 stupňů, střední roštu 60 minut. Až bude špejle po vytáhnutí čistá, vytáhněte.

Bábovku nechte trochu vychladnout a pak teprve vyklopte.

 

Poleva:

Ghítela

Ghítelu nechte při pokojové teplotě změknout. V lednici dost ztuhne a špatně by se s ní pracovalo. Poté ghítelou polijte vychladlou bábovku. Zvolit můžete jeden druh ghíteli anebo jich namixovat více. Já jsem smíchala kešu a lískový oříšek. Dále můžete bábovku polít mléčnou čokoládou.

 

Podávejte samotnou, s ghítelou, marmeládou nebo džemem.

Náhrady:

  • Hladká mouka: použijte hladkou špaldovou mouku
  • Krupicový cukr: Použijte třtinový cukr, hnedý cukr anebo moučkový cukr
  • Ghí: Použijte máslo nebo heru
  • Vajíčko: Smíchejte 1 lžíci chia semínek se 3 lžícemi vody. Nechte 5 minut stát a vmíchejte do těsta. Na gramy je to 15 gramů chia semínek a 45 gramů vody.