Tento dezert miluji už od dětství. Jako dítě jsem chodila s rodiči do pizzerie a tenhle dezert nesměl nikdy chybět. Banana split se skládá z banánu, čokoládové polevy a šlehačky  Dneska si ale uděláme jeho odlehčenější verzi. Po Vánocích jsem si raději nestoupala na váhu, abych neměla infarkt. Raději jsem začala jídelníček odlehčovat a přidala i více pohybu.

Tento dezert si díky složení můžete připravit i když se snažíte zhubnout. Zažene chutě na sladké, neobsahuje rafinovaný cukr (pouze čekankový sirup) a díky arašídovému máslu vás také zasytí. Arašídové máslo je skvělým (a velice chutným) zdrojem bílkovin. Kdyby mi to nikdo neřekl, ani bych nepoznala, že to není můj milovaný banana split, který znám.

 

Budete potřebovat:

  • 1 banán

Čokoládová omáčka:

  • 80ml mléka
  • 30g arašídové máslo (používám domácí z pražených arašídů)
  • 20g hořkého kakaa
  • 10g čekankového sirupu (nebo trochu třtinového cukru)

 

Volitelně:

  • Pufovaný amarant, ječné pukance…
  • Rybíz/ lesní ovoce.
  • cereálie na posypání, semínka…

 

Příprava:

Kakao rozmíchejte v malém množství mléka, aby neudělalo hrudky. Nalijte do malého hrnce a zalijte zbytkem mléka. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Mě to trvalo asi 3 minuty. Poté odstavte a vmíchejte arašídové máslo. Podle chuti omáčku oslaďte čekankovým sirupem nebo jiným oblíbeným sladidlem. Omáčku můžete udělat i bez cukru.

Banán rozkrojte na půl a položte na talíř. Zalijte teplou nebo studenou omáčkou. Já jsem banán ještě posypala ječnými pukanci, minule zase pufovaným amarantem. Příště bych spíše zvolila jen čerstvé ovoce a možná i trochu chia semínek (mají hodně vlákniny).

Nakonec jsem přidala rybíz, který svou kyselou chutí skvěle doplnil sladkou omáčku. Lze ho nahradit jiným kyselým ovocem jako jsou třeba maliny.

Obměnou může být nakrájení banánu na kolečka. Dejte ho do poháru, zalijte omáčkou a posypte tím, co máte rádi.

Nechte si chutnat:-)