Balzám na rty je nutností pokud chcete udržet rty hydratované a bez popraskání. Nejen na sluníčku, ale také v zimním období je třeba o rty pečovat. Protože jsem velký milovník čokolády chtěla jsem aby i můj balzám na rty voněl po čokoládě. Naštěstí je výběr vůní do kosmetiky veliký a tak jsem mezi nimi našla i svou vysněnou čokoládovou. Balzám je vyrobený pouze z přírodních surovin. Vytvoří na rtech ochranou vrstvu která o rty chrání před poškozením mrazem nebo sluncem a udržuje je hydratované. Balzám si vyrobíte jednoduchým rozpuštěným složek takže vám nezabere více než pár minut. Můžete si tak vyrobit balzám klidně na celý rok dopředu

Suroviny

  • 2 lžíce kokosového oleje (35g)
  • 1 lžíce včelího vosku (12g)
  • 40-80 kapek parfému do kosmetiky: mléčná čokoláda

Obal: dózička nebo vysunovací tubičky (v mém případě 16 vysunovacích tubiček)

Příprava

  • Včelí vosk s kokosovým olejem rozpusťte v malé misce ve vodní lázni. Pokud misku nemáte můžete použít menší hrnec který položíte na hrnec plný vody. Výborná je také zavařovací sklenice (bez víka) položená do hrnce s vodou, jen si dávejte pozor aby voda nebyla moc vysoko a necákala do balzámu. Mikrovlnku moc nedoporučuji, vosk se opravdu špatně taví a často se při tom zahřeje miska na tak vysokou teplotu až praskne.
  • Odstavte ze sporáku a okamžitě přidejte parfém do kosmetiky s vůní čokolády. Začněte na 40 kapkách a případně přidejte více. Promíchejte. Kdyby vám balzám náhodou stihl ztuhnout vraťte ho zpátky do sklenice a znovu roztavte. Když už je přidaná vůně snažte se za častého míchání roztavit balzám co nejrychleji aby vůně nevyprchala.
  • Ihned nalijte do tubiček nebo jiných obalů. Vosk bude rychle tuhnout takže to chce pracovat velice rychle. Aby byl balzám jako z obchodu schovejte trošku balzám bokem. Až balzám ztuhne trochu se propadne a nevypadá to úplně Stačí když zbytek směsi znovu roztavíte a kápnete do každé tubičky co nejvíce balzámu půjde (tak aby nestekl). Tento krok je volitelný
  • Balzám nechte vychladnout a pak teprve zavíčkujte.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: až 1 rok (záleží na trvanlivosti použitých surovin)