Nejpoužívanější recept u nás doma? Tyhle bagety. Kynout pouhých 30 minut. Také z nich dělám housky, rohlíky, velké nebo malé bagety nebo bagetu plněnou česnekovým máslem (to je dobrota). Klasické rohlíky z obchodu nejím, jsou takové gumové. Nahradila jsem je domácími chleby a bagetami. Chvilku sice trvalo než jsem našla ten správný poměr surovin (hodně baget padlo), ale teď už jsem s recepte spokojená. Bagety mají být nadýchané a když je zmáčknete máte slyšet křupání kůrky. Tak tímhle testem u mě prošly. Nerada jezdím každý den do obchode pro čerstvé pečivo a druhý den mi chutná jako gumová podrážka. Vyzkoušejte tento recept a třeba si také ušetříte nejednu cestu pro pečivo.

Suroviny

  • 230g hladké mouky
  • 160ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Pomůcky: plech, pečící papír, mísa, nůž, utěrka, volitelně: kuchyňský robot

Příprava

  1. Teplou vodu o teplotě cca 45 stupňů (tak abyste v ní udržely prst) smíchejte se sušeným dorždím a cukrem. Dobře promíchejte.
  2. Kvásek nechte 10 minut nezakrytý na teplém místě
  3. Přidejte mouku a sůl
  4. Vypracujte těsto. Nejnadýchanjěšího těsta dosáhnete pěti-minutovým hnětáním v kuchyňském robotu, ale klidně těsto můžete ručně prohnětat na vále. Podsypávejte jen trochu, aby se do těsta nedostalo moc mouky. Bylo by pak dost tuhé.
  5. Těsto rozdělte na dílky, vytvořte housky nebo bagety.
  6. Vytvarované pečivo dejte na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte utěrkou.
  7. Nechte 30 minut kynout
  8. Po uplynutí doby vložte plech do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečte cca 12- 15 minut (dozlatova). Záleží na velikosti pečiva, ale u klasických housek nebo baget jsem se do tohotu času vždycky vešla.

 

Skladování: při pokojové teplotě. Neukládejte je do zavřeného obalu teplé

Trvanlivost: 2-3 dny