Nejpoužívanější recept u nás doma? Tyhle bagety. Kynout pouhých 30 minut. Také z nich dělám housky, rohlíky, velké nebo malé bagety nebo bagetu plněnou česnekovým máslem (to je dobrota). Klasické rohlíky z obchodu nejím, jsou takové gumové. Nahradila jsem je domácími chleby a bagetami. Chvilku sice trvalo než jsem našla ten správný poměr surovin (hodně baget padlo), ale teď už jsem s recepte spokojená. Bagety mají být nadýchané a když je zmáčknete máte slyšet křupání kůrky. Tak tímhle testem u mě prošly. Nerada jezdím každý den do obchode pro čerstvé pečivo a druhý den mi chutná jako gumová podrážka. Vyzkoušejte tento recept a třeba si také ušetříte nejednu cestu pro pečivo.
Suroviny
- 230g hladké mouky
- 160ml teplé vody
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Pomůcky: plech, pečící papír, mísa, nůž, utěrka, volitelně: kuchyňský robot
Příprava
- Teplou vodu o teplotě cca 45 stupňů (tak abyste v ní udržely prst) smíchejte se sušeným dorždím a cukrem. Dobře promíchejte.
- Kvásek nechte 10 minut nezakrytý na teplém místě
- Přidejte mouku a sůl
- Vypracujte těsto. Nejnadýchanjěšího těsta dosáhnete pěti-minutovým hnětáním v kuchyňském robotu, ale klidně těsto můžete ručně prohnětat na vále. Podsypávejte jen trochu, aby se do těsta nedostalo moc mouky. Bylo by pak dost tuhé.
- Těsto rozdělte na dílky, vytvořte housky nebo bagety.
- Vytvarované pečivo dejte na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte utěrkou.
- Nechte 30 minut kynout
- Po uplynutí doby vložte plech do rozehřáté trouby na 210 stupňů a pečte cca 12- 15 minut (dozlatova). Záleží na velikosti pečiva, ale u klasických housek nebo baget jsem se do tohotu času vždycky vešla.
Skladování: při pokojové teplotě. Neukládejte je do zavřeného obalu teplé
Trvanlivost: 2-3 dny
Výborné bagety jen dotaz nestřikate vodou před ani po upečení?
Dobrý den
Mockrát děkuji, to mám velkou radost, že vám chutnaly:-). Já bych ty bagety mohla jíst snad pořád:-D. K vašemu dotazu – nestříkám je ani před ani po. Ráda si ale nechám poradit a něco se přiučím. Je nějaký důvod, proč se má bageta vodou potírat? Vím, že u chleba se potírá kůrka, aby byla měkká, to je asi tak jediné co vím:-D.
Budu se těšit na odpověď:-).
Krásný den
Verča