Jeden z mých nejoblíbenějších receptů. Jednoduchý a naprosto famózní. Křupavá bageta plněná česnekovým máslem a na ní rozteklý sýr. Ideální volba pro rychlý oběd nebo večeři. Při pečení to po celém bytě tak krásně voní, že si budete říkat, jestli jich nepečete málo. Věřte mi,  i když jich pokaždé udělám víc, je to málo:-D. Po upečení totiž zmizí závratnou rychlostí. Navíc kvůli vůni se mamča co bydlí pod námi nebo Jardy brácha rozhodnou, že najednou něco nutně potřebují a samozřejmě odejdou s bagetou:-D

Tuhle bagetu jsem si dříve kupovala již naplněnou, ale pak jsem si řekla, že je škoda si ji kupovat, když si ji doma mohu udělat čerstvou.

Mimochodem kdybyste si chtěli upéct domácí křupavou bagetku, recept najdete tady: Bagety

SUROVINY

  • 1 střední francouzská bageta (110 gramů)
  • 60 gramů másla
  • 3-5 stroužků česneku
  • 1 lžička čerstvé petrželky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře
  • sýr na postrouhání (25-50g) např. eidam

PŘÍPRAVA

  1. Máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě.
  2. Česnek oloupejte a utřete. Kdo má ráda více česneku, použijte 5 stroužků, nebo jí udělejte slabší a použijte jen 3. Když používám český česnek, který mi vozí jeden farmář, raději dávám jen 3, protože je to docela zabiják:-).
  3. Do rozpuštěného másla přidejte utřený česnek, nadrobno pokrájenou petrželku, sůl i pepř a promíchejte
  4. Bagetu po 2-3 cm nařízněte hlubokými zářezy až skoro na spodek bagety. Naplňte je česnekovým máslem a zabalte do alobalu. Stačí si nabrat trochu česnekového másla na nůž, rozevřít naříznuté místo, natřít a takhle pokračovat po celé bagetě.
  5. Vložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů po dobu 5 minut. Poté alobal opatrně rozbalte (opatrně ať se nespálíte), postrouhejte sýrem a odkrytou bagetu pečte dalších 3-5 minut dozlatova. Na plech se vám vejdou 2-3 bagety najednou.

Jde bageta schovat na druhý den? Nejlépe chutná horká. Uvidíte, že až se při pečení rozvoní po celém bytě ani vás nenapadne bagetu schovávat na další den.

 

Mimochodem pokud rádi pečete domácí pečivo – chleba nebo bagety, určitě se vám bude hodit tento článek, kde se dozvíte, jak prodloužit trvanlivost domácí pečivu (a samozřejmě i tomu kupovanému).

Pytlík na chleba Wrap up