Hledáte recept na zdravou snídani nebo svačinu? Tak to jste na správné adrese. Dnes mám pro vás recept na sendvič s avokádem, který se hodí ke snídani, svačině nebo i jako lehký oběd či večeře. Sendvič je složený z celozrnného chleba, avokáda, okurky, salátu a čerstvého sýra. Nikdy jsem nebyla na slané snídaně, ale tenhle sendvič si kupodivu dám ráda i ke snídani. Avokádo je plné zdravých tuků, celozrnný chléb zase obsahuje vlákninu…zkrátka je to moc zdravé. Poslední půl rok na avokádu ujíždím a stále mě nepřestává překvapovat co všechno se z něj dá udělat. Sendviče, brownies, sušenky, puding, guacamole, pomazánky…je toho tolik, že nevím co dřív vyzkoušet 😊.
Surovin
- 2 plátky celozrnného toastového chleba
- Půlka avokáda
- Čtvrtka okurky
- 1-2 listy salátu (já jsem použila římský)
- 1 lžíce neochuceného žervé, čerstvého sýra, pomazánkového másla nebo sýru Cottage
- Sůl, pepř podle chuti
Příprava
- Jeden celozrnný chléb namažte čerstvým sýrem, žervé, cottagem, lučinou nebo pomazánkovým máslem. Druhý plátek chleba nechte stranou na zakrytí sendviče.
- Salát trochu pokrájejte nebo pokud vám to více vyhovuje nechte list vcelku. Okurku nakrájejte na kolečka .
- Avokádo rozřízněte na půl a odstraňte pecku tak, že do ní zaseknete nůž a pootočením jí vyndáte. Pomocí lžíce zajeďte pod avokádo a vydloubněte ho ze slupky. Půlku si schovejte na později a druhou půlku nakrájejte na silnější plátky. Důležité je, aby bylo avokádo zralé, jinak bude velice hořké a tvrdé. Zralé avokádo poznáte tak, že když ho prstem zmáčknete zůstane po prstu důlek, který nezmizí. Rady jak nechat dozrát nezralé avokádo nebo jak ho skladovat najdete pod receptem.
- Teď už jen zbývá složit si svůj sendvič: Na namazaný chleba dejte salát, okurku a na to avokádo. Sendvič ještě můžete posolit a přidat trochu pepře.
- Na závěr použijte zbylý plátek chleba na zakrytí sendviče.
Skladování avokáda: avokáda skladujte při pokojové teplotě
Jak urychlit zrání avokáda? Pokud jste v obchodě koupily tvrdé nezralé avokádo bude nejlepší ho zabalit do papíru a nechat několik dní při pokojové teplotě dozrát. V lednici by avokádo nedozrálo vůbec a při pokojové teplotě by nezabalené sice uzrálo, ale na povrchu by mohlo být zkažené. Zrání avokáda může trvat několik dnů až týden, chce to kontrolovat. V některých obchodech už ale konečně začaly prodávat zralá avokáda a tak si tento postup můžete ušetřit a rovnou ho použít