Nadýchané čokoládové muffiny s horou avokádové polevy. Muffiny i poleva jsou z avokáda, není to ale poznat. Avokádo dodá těstu vláčnost, takže nejsou suché a polevě zase krémovost a jedinečnou strukturu podobnou máslu. Muffiny si ještě můžete dozdobit, pak se budou hodit i na narozeninovou oslavu nebo jiné rodinné sešlosti.

Další avokádové recepty najdete dole pod receptem😊

 

Muffiny:

  • 260g mandlového mléka ( nebo např. sójového)
  • 210g hladké mouky
  • 100g třtinového cukru
  • 60g kokosového oleje
  • 50g hořkého kakaa
  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičky instantní kávy
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

Pomůcky: forma na muffiny nebo muffinové košíčky

 

Avokádová poleva

  • 1 avokádo (105g)
  • 50g změklého rostlinného másla Alsan *
  • 40g datlového sirupu/třtinového cukru
  • 25g hořkého kakaa
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • Volitelně: ½ lžičky instantní kávy (pro posílení čokoládové chuti)

*možná i kokosový olej, ale nezkoušela jsem to.

 

Postup:

Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a pomocí lžíce vydlabejte do mísy. Vidličkou rozmačkejte na kaši. Nyní přidejte vše ostatní ze seznamu surovin na muffiny. Tedy: mandlové mléko, mouku, cukr, kokosový olej, kakao, kypřicí prášek, kávu, sodu i sůl. Kokosový olej může výt tekutý nebo pevný v závislosti na pokojové teplotě. Je to ale jedno, protože mícháním olej rozpustíte i kdyby byl jak beton.

Ručně nebo elektrickým šlehačem těsto dobře promíchejte.

Připravte si formu na muffiny nebo košíčky. Ráda používám košíčky ze silikonu. Dají se znovu použít a krásně vypadají. Dále mám silikonovou formu na 6 muffinů. Dříve jsem měla kovovou, pokud ji taky máte nezapomeňte ji vymazat a vysypat.

Těsto rozdělte do formy nebo formiček. Naplňte je do třičtvrtě nebo skoro až po okraj pro pěkně vysoké muffiny.

Vložte do rozehřáté trouby a pečte na středním roštu při teplotě 175 stupňů 20-25 minut. Zkuste špejlí propíchnout jeden muffiny. Až bude špejle čistá jsou upečené.

Než se muffiny upečou je čas na přípravu avokádové náplně.

Avokádo rozpulte, vyhoďte pecku a vydlabejte do mixéru. Přidejte mléko, rostlinné máslo, datlový sirup, kakao, sůl a kávu. Mixujte, dokud poleva nebude hladká bez kousků avokáda. Poleva má být hustá, aby na muffinech držela. Pokud máte menší avokádo, dejte mléka o něco méně.

Polevu přendejte do misky a dejte ztuhnout do lednice. Poleva ještě ztuhne a bude lépe držet tvar. Ideálně tak 30-60 minut v lednici. Uvidíte.

Upečené muffiny nechte vychladnout, vyndejte z formy a dejte na tác.

Polevu si přendejte do zdobicího sáčku/pistole a použijte libovolnou špičku. Já jsem zvolila větší hvězdičku.

Na každém muffinu udělejte pěkný kopec polevy a můžete ochutnávat. Možná by se na ně hodilo ještě něco barevného, aby byly trochu veselejší. Třeba čerstvé ovoce.

Dobrou chuť

 

Povedlo se? Napište mi do komentáře, jak vám muffiny chutnaly anebo pošlete fotku. Budu se těšit na vaše výtvory😊