Grilovací sezóna začala a já už se nemůžu dočkat, až zase vyzkouším nějaké nové recepty. My jsme letos začali snad už v dubnu, když ještě byla zima. Jelikož bylo všechno zavřené, tak jsme o víkendu začali s Jardou dělat grilovačky😊. Jednou nám dokonce sněžilo a málem nám to uhasilo oheň:-D. Taky vám přijde, že nějak často prší a padají kroupy? U nás je to snad každý den poslední 3 měsíce . Ještě před týdnem nás překvapily kroupy, a to bylo předtím krásně sluníčko.
Dnes mám pro vás jeden hodně zajímavý asijský recept. Jedná se o špízy z kuřecích prsíček se satai omáčkou a k tomu zeleninový salát. Maso je namarinované česnekem, zázvorem, sójovkou a citrónem. Omáčka satai se připravuje z arašídového másla a perfektně se k takto namarinovanému masu hodí. Řeknu vám, že když jím tohle jídlo, moje chuťové buňky jásají! Je to takový ohňostroj chutí, které se skvěle doplňují a z normální grilovačky udělají zážitek odpovídající HOHE kuchyni (jídlům z luxusních restaurací)😊.
Máte rádi asijská jídla? V tom případě je čas sepsat seznam a nakoupit na víkendovou grilovačku:
Suroviny:
- 600g kuřecích prsou
- 1 stroužek česneku
- 15g kořene zázvoru (3cm)
- 3 lžíce sójové omáčky (25 gramů)
- 1 lžíce citrónové šťávy (10 gramů)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Volitelně: Mleté chilli podle chuti – já jsem použila Green Jalapeňo od firmy Chilli Doctor. Dávkování bylo od oka, počítám tak 1/2 lžičky?
Postup
Kuře očistěte a nakrájejte na 3cm kostky. Česnek utřete, stejně tak i zázvor a přidejte je k sójové omáčce, citrónové šťávě a oleji. Promíchejte a v této marinádě nechte maso 1-2 hodiny.
Maso vyndejte z marinády a napíchejte ho na špízy. Opečte na grilu. V průběhu grilování můžete maso potírat zbylou marinádou.
Podávejte se salátem a arašídovou omáčkou.
Salát
- 1 pak choi (koupíte v Lidlu, na Sapě…)
- 2 jarní cibulky
- 1 červená kapie
Pak choi nakrájejte na nudličky, jarní cibulku na kolečka, kapii na 4cm dlouhé proužky.
Dresink na salát: Smíchejte 1 lžíci oleje, ¼ lžičky soli, čerstvě namletý pepř a 3 lžíce limetkové šťávy. Před podáváním promíchejte s nakrájenou zeleninou.
Omáčka ke špízům
- 3 lžíce arašídového másla z pražených arašídů (jinak je moc hořké)
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 50ml mléka (může být i kokosové – ale musí být tekuté, ne plnotučné)
- 1 lžička cukru
- ¼ lžičky soli
- Mleté chilli – podle chuti
Vše na omáčku dejte do malého rendlíku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Je to otázka chvilky, nevařte ji tedy zbytečně dlouho).