Skvělé arašídové tyčinky z tsampy (praženého ječmene), arašídového másla a třtinového cukru. Ráda snídám nebo svačím různé tyčinky a arašídové jsou mé nejoblíbenější. Arašídové máslo si vyrábím, stačí jen rozmixovat pražené nebo syrové loupané arašídy. Je tolik možností, kde ho použít. Mé oblíbené recepty s arašídovým máslem najdete pod tímto receptem:-).
Další recept, který přibyde do mé sbírky jsou tyhle tyčinky. Místo mouky jsem do nich použila tsampu. Tsampa pochází z Tibetu, je to prášek z praženého ječmene. V České republice ho vyrábí a prodává ProTibet.
Nyní dokonce dostanete na tsampu slevu 15%. Stačí při objednávce zadat kód VERONIKA15. Platí to na všechna balení tsampy.
Použít ji můžete nejen do těchto tyčinek, ale taky na přípravu kaší, do smoothies a na přípravu sladkých i slaných jídel. Tsampa obsahuje minimální množství lepku, má vysoký obsah vlákniny a chutná po oříšcích. Proto jsem ji použila i do těchto tyčinek a výsledek je vynikající.
Další recepty najdete v tomto článku: Recepty z tsampy.
Suroviny na 8 tyčinek:
- 70g tsampy z ProTibet
- 65g arašídového másla z pražených arašídů (RECEPT)
- 50g jemných ovesných vloček
- 50g třtinového cukru
- 30g změklého rostlinné másla nebo kokosového másla
- ½ lžičky jedlé sody
- 50-60g rostlinného mléka (sójové, mandlové…)
Volitelně: sušené brusinky nebo jiné ovoce, oříšky, čokoláda na polití
- Lis na tyčinky Tescoma
Postup:
- Všechny suroviny smíchejte v misce. Těsto se nemá drobit. Pokud je sušší, přidejte trochu rostlinného mléka.
- Těsto namačkejte do silikonových formiček na tyčinky. Já jsem použila tuhle vychytávku od Tescomy:
- Dá se použít na pečené i nepečené tyčinky. Pro pečené stačí pouze vyndat silikonovou část – formy a naplnit ji těstem. Do tohoto receptu budeme potřebovat pouze vnitřní silikonovou část. Tři patra dají dohromady formičky na 6 tyčinek. Pokud vám zbyde nějaké těsto nebo děláte větší dávku, upečete tyčinky postupně:-).
- Formičky naplňte těstem a lžičkou nebo prstem umačkejte. Těsto vám vyjde na cca 8 tyčinek, záleží na tom, jak moc formy naplníte.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut, střední rošt. Až kraje začnou hnědnout, vyndejte.
- Tyčinky nechte po upečení nejdříve vychladnout. Pak teprve vyndejte. Ještě teplé by se mohly zlomit.
- Kdo chce, může tyčinky polít rozpuštěnou čokoládou.
Po vychladnutí tyčinky uložte do obalu.
Skladování: při pokojové teplotě, pro delší trvanlivost v lednici nebo mrazáku
Trvanlivost: tyčinky mi nikdy nevydržely déle než pár dní, protože jsem je snědla. V lednici bych řekla tak týden, v mrazáku i několik měsíců.
Recepty na rostlinná mléka:
Rostlinné mléko si doma můžete také vyrobit, je to otázka chvilky. Většina mlék je bez lepku a všechny jsou samozřejmě bez laktózy. Normálně ořechy nebo semínka předem namáčím, ale nutné to není. Stačí všechno hodit do mixéru, rozmixovat a přecedit. Příprava vám zabere pár minut a za tu chuť to rozhodně stojí. Domácí rostlinná mléka neobsahují cukr, zahušťovadla ani aromata. Navíc jsou šetrné i k vaší peněžence. Všechny recepty na rostlinná mléka najdete zde: Rostlinná mléka
- Snídaňová tortilla s banánem: Pšeničnou tortillu potřete arašídovým máslem. Na kraj dejte celý banán a zabalte. Nakrájejte na kolečka anebo rovnou snězte.
- Jablko s müsli :
Jablko nakrájejte na kolečka, potřete arašídovým máslem a posypte oblíbeným müsli . Jablko normálně moc syté není, takhle se ale pořádně najíte.
- Banánová lízátka:
Banán rozpulte a napíchněte na špejli nebo dřívko na nanuk. Obalte v arašídovém másle (musí mít pokojovou teplotu) a obalte v müsli .
- Nepečené müsli :
recept na něj najdete tady: Nepečené müsli . Připravíte ho z datlí, ovesných vloček a arašídového másla. Dá se jíst samotné anebo ho zalijte mlékem.
- Banánová quesadilla:
Tortillu potřete arašídovým máslem. Na polovinu tortilly dejte kolečka banánu a poté přiklopte druhou půlkou tortilly. Nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte.