Klasické pracny už mě nebavily a tak jsem si upekla jiné. Arašídové pracny jsou zdravější než běžné pracny protože obsahují pouze cukr třtinový a část mouky nahrazují ovesné vločky. Použila jsem arašídové máslo pro chuť arašídů, ale také jsem nahradila vajíčko chia semínky. Díky nim se nebudou pracny drolit. Je to rychlý recept, stačí tedy vše smíchat a naplnit do formiček na pracny.

Suroviny

  • 75g arašídové máslo
  • 70g hladké špaldové mouky (nebo hladké)
  • 50g ovesných vloček
  • 50g třtinového cukru
  • 30g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce chia semínek (nahrazují vajíčko)
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Příprava

  1. Arašídové máslo nechte povolit na pokojovou teplotu aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Když je máslo měkké a normální máslo rozpuštěné můžete přidat všechny zbylé suroviny.
  3. Vše dobře promíchejte.
  4. Těsto napěchujte do pracinkových forem. Raději je vymažte a vysypejte moukou (jen pro jistotu). Aby šly pracny lépe vyklopit snažte se aby těsto zůstalo jen v uvnitř formy a ne na tenkých okrajích. Výborná je silikonová forma na pracny ze které pracny vyndáte během okamžiku. Výborná je silikonová forma na pracny kterou se chystám koupit. Je to jedna velká forma na asi tak třicet pracinek.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10 minut – dozlatova.
  6. Pár minut počkejte aby se trochu zpevnily a poté teprve vyklopte. Když je budete vyklápět rovnou mohli by se drolit. Pro usnadnění můžete pracny obříznout nožíkem.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (možná i déle, ale zatím jsme je do měsíce vždycky snědly)