Co si dát k snídani? Vyzkoušejte nepečené müsli . Je v něm arašídové máslo, ovesné vločky, třtinový cukr, rostlinné máslo a také tsampa. Tsampa je prášek z pražené ječmene. Dodá müsli ořechovou chuť a také zvýší obsah vlákniny.
Ráno je třeba doplnit energii, abychom měli energii do nového dne. S tímhle müsli ke snídani budete mít dostatek energie na celé dopoledne!
Suroviny:
- 80g jemných ovesných vloček
- 70g tsampy od ProTibet
- 65g arašídového másla z pražených arašídů (recept)
- 50-60g rostlinného mléka
- 50g moučkového třtinového cukru (nebo medu, čekankového sirupu)
- 30g rostlinného másla nebo kokosového oleje
Recept na rostlinná mléka najdete tady: Rostlinná mléka. Je tam 49 receptů, stačí si vybrat. Do tohoto receptu se hodí například mandlové, arašídové nebo sójové mléko.
Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.
Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Vyzkoušejte ji a dejte mi vědět, jak vám chutnala:-).
Postup:
- Arašídové máslo použijte pokojové teploty. Pokud ho máte v lednici, nechte ho nejdříve povolit. Bude se vám s ním lépe pracovat.
- V míse smíchejte všechny suroviny. Rozdrobte ho mezi prsty stejně, jako když děláte drobenku.
- Konzistenci můžete upravit, podle toho, co preferujete. Pro sypané müsli lze přidat více tsampy nebo ovesných vloček. Pro větší kousky, tedy spíše takové raw müsli , přidejte arašídové máslo nebo rostlinné mléko. Raději přidávám arašídové máslo, v lednici ztuhne na rozdíl od mléka.
- Sladkost si upravíte přidáním více či méně cukru. Tentokrát jsem použila moučkový třtinový cukr. Jen jsem dala třtinový cukr do mixéru a rozmixovala na prášek. Lze použít i krupicový, ale nejdříve ho zahřejte s mlékem a míchejte do rozpuštění (jinak by vám mohl křupat mezi zuby).
Co ještě přidat? Do müsli můžete přidat i sušené brusinky, rozinky nebo jiné sušené ovoce, kousky ořechů anebo semínek. Také váš oblíbený protein, například slunečnicový.
Skladování: v lednici nebo mrazáku
Trvanlivost: vzhledem k mléku, který tam je, bych müsli spotřebovala do pár dnů. Pro delší trvanlivost můžete müsli zamrazit a večer si dát do lednice rozmrazit jen to množství, které ráno ke snídani spotřebujete.
Náhrady/obměny:
Arašídové máslo: Lze vyměnit za slunečnicové, mandlové máslo nebo jiné ořechové či semínkové máslo.
Třtinový cukr: kokosový cukr, čekankový sirup, rýžový sirup, datlový sirup. Pokud použijete tekuté sladidlo, bude muset přidat více tsampy nebo ovesných vloček. Nebo cukr vynechte úplně, to je další možnost:-).
Mléko: Dá se použít větší množství arašídového másla a mléko vynechat úplně. Opět si možná budete muset upravit konzistenci přidáním více či méně vloček a tsampy.
Ovesné vločky: použijte jemné, klasické, pohankové, ječné…