Co si dát k snídani? Vyzkoušejte nepečené müsli . Je v něm arašídové máslo, ovesné vločky, třtinový cukr, rostlinné máslo a také tsampa. Tsampa je prášek z pražené ječmene. Dodá müsli ořechovou chuť a také zvýší obsah vlákniny.

Ráno je třeba doplnit energii, abychom měli energii do nového dne. S tímhle müsli ke snídani budete mít dostatek energie na celé dopoledne!

 

Suroviny:

  • 80g jemných ovesných vloček
  • 70g tsampy od ProTibet
  • 65g arašídového másla z pražených arašídů (recept)
  • 50-60g rostlinného mléka
  • 50g moučkového třtinového cukru (nebo medu, čekankového sirupu)
  • 30g rostlinného másla nebo kokosového oleje

Recept na rostlinná mléka najdete tady: Rostlinná mléka. Je tam 49 receptů, stačí si vybrat. Do tohoto receptu se hodí například mandlové, arašídové nebo sójové mléko.

 

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Vyzkoušejte ji a dejte mi vědět, jak vám chutnala:-).

 

Postup:

  1. Arašídové máslo použijte pokojové teploty. Pokud ho máte v lednici, nechte ho nejdříve povolit. Bude se vám s ním lépe pracovat.
  2. V míse smíchejte všechny suroviny. Rozdrobte ho mezi prsty stejně, jako když děláte drobenku.
  3. Konzistenci můžete upravit, podle toho, co preferujete. Pro sypané müsli lze přidat více tsampy nebo ovesných vloček. Pro větší kousky, tedy spíše takové raw müsli , přidejte arašídové máslo nebo rostlinné mléko. Raději přidávám arašídové máslo, v lednici ztuhne na rozdíl od mléka.
  4. Sladkost si upravíte přidáním více či méně cukru. Tentokrát jsem použila moučkový třtinový cukr. Jen jsem dala třtinový cukr do mixéru a rozmixovala na prášek. Lze použít i krupicový, ale nejdříve ho zahřejte s mlékem a míchejte do rozpuštění (jinak by vám mohl křupat mezi zuby).

 

Co ještě přidat? Do müsli můžete přidat i sušené brusinky, rozinky nebo jiné sušené ovoce, kousky ořechů anebo semínek. Také váš oblíbený protein, například slunečnicový.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: vzhledem k mléku, který tam je, bych müsli spotřebovala do pár dnů. Pro delší trvanlivost můžete müsli zamrazit a večer si dát do lednice rozmrazit jen to množství, které ráno ke snídani spotřebujete.

 

Náhrady/obměny:

Arašídové máslo: Lze vyměnit za slunečnicové, mandlové máslo nebo jiné ořechové či semínkové máslo.

Třtinový cukr: kokosový cukr, čekankový sirup, rýžový sirup, datlový sirup. Pokud použijete tekuté sladidlo, bude muset přidat více tsampy nebo ovesných vloček. Nebo cukr vynechte úplně, to je další možnost:-).

Mléko: Dá se použít větší množství arašídového másla a mléko vynechat úplně. Opět si možná budete muset upravit konzistenci přidáním více či méně vloček a tsampy.

Ovesné vločky: použijte jemné, klasické, pohankové, ječné…